Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο «το τελευταίο διάστημα αναπαράγονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρίες που συνδέουν την πανδημία του κορονοϊού με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει πως «καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται αιτιωδώς με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες» όπως είναι η τεχνολογία 5G.
Οι πολίτες πρέπει να δίνουμε αυξημένη προσοχή σε δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε ανάρτησης. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Η ενημέρωση για επιστημονικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία τεχνολογικών υποδομών στην Ελλάδα παρέχεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Οι φορείς αυτοί είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη χώρα μας».
Στο μεταξύ στο όλο θέμα αναφέρθηκε και ο αν.καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ κ. Σωτήρης Γούδος, μιλώντας στο Radio North 98. «Η συνωμοσιολογία που συνδέει την τεχνολογία 5G με τον κορονοϊό, είναι το ίδιο με το να ισχυρίζεται κάποιος ότι θα κολλήσει τον ιό, ακούγοντας τη συζήτησή μας στο ραδιόφωνο! Tα κύματα του 5G, όπως και του 4G και του 3G, όπως και του ραδιοφώνου, είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Και τα ραδιοκύματα ή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δεν μεταφέρουν ιούς. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σ` αυτές τις θεωρίες» είπε και προσέθεσε: «Φανταστείτε ας πούμε ότι στα Τρίκαλα που υπάρχει πειραματικός σταθμός 5G είχαμε ένα κρούσμα κορωνοϊού, ενώ στην Καστοριά όπου δεν υπάρχει 5G, είχαμε την ίδια στιγμή 29 κρούσματα.»
Ο κ. Γούδος, έχοντας ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό κεραιών και δικτύων 5G σημείωσε: «Το 5G είναι απλώς ένα δίκτυο εκπομπής σε υψηλότερες συχνότητες, που θα μας επιτρέπει να έχουμε πολλές νέες υπηρεσίες, όπως πολύ γρήγορο downloading, δηλαδή θα μπορούμε να βλέπουμε άνετα ταινίες ανάλυσης 4Κ στο κινητό μας, ή θα μπορούμε να ελέγχουμε ρομποτικά μηχανήματα και ρομποτικούς βραχίονες από απόσταση με μεγάλη ακρίβεια. Και γενικά είναι τεράστια η γκάμα των δυνατοτήτων που θα μας παρέχει. Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτύξει πειραματικά δίκτυα κάποιες χώρες. Αλλά γενικά εδώ στην Ελλάδα, θα αργήσει λίγο να αναπτυχθεί πιστεύω.»
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας έναντι των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, ο κ. Γούδος υπογράμμισε: «Δεν είμαι βιολόγος, αλλά είναι αποδεδειγμένο πως η επιβάρυνση προκαλείται από την ένταση και όχι από τη συχνότητα των κυμάτων. Γι` αυτό ακριβώς, είναι σημαντικό να έχουμε πυκνό δίκτυο κεραιών που εκπέμπουν σε χαμηλή ένταση, αντί για ένα αραιό δίκτυο λίγων κεραιών που εκπέμπουν σε μεγαλύτερες εντάσεις για να καλύψουν μεγάλη γεωγραφική έκταση. Για τον ίδιο λόγο, το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία με μεγαλύτερη ένταση όταν έχει μια μπάρα σήματος, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση, ενώ εκπέμπει χαμηλότερης έντασης ακτινοβολία όταν έχει φουλ σήμα πέντε μπάρες στη σχετική ένδειξη. Η ίδια λογική είναι.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr