Αναφερόμενος αρχικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε κοινωνικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ώριμα και να κρατήσουν τη σωστή στάση και τις ημέρες του Πάσχα.
«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κορωνοϊό».
Τόνισε, ακόμα ότι «πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση» η προσπάθεια. «Οι ειδικοί λένε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσμος. Αν χαλαρώσουμε θα το πλήρωσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».
«Φέτος το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι «έχουμε και άλλα μέτρα στη φαρέτρα αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε».
Ο πρωθυπουργος ευχαρίστησε, επίσης, «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».
«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ανταλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών. Πρώτη του προτεραιότητά, όμως, όπως είπε είναι να προλάβουμε την κόπωση του δημόσιου συτήματος υγείας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για 870 συνολικά ΜΕΘ και 2.000 κλίνες συνολικά διαθέσιμες για την Covid-19. Εδωσε έμφαση στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που προσέφερε πολλά, με 900 αναπνευστήρες, πολλά κρεβάτια και σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού.
Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουγούς για τους γιατρούς και τους νοσηλευές λέγοντας «ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Ομως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».
Επανέλαβε δε ότι το κράτος θα επιβραβεύσει το προσωπικό στα νοσοκομεία με έκτακτο επίδομα. Εως 10 Απριλίου, είπε ο Πρωθυπουργός, θα υπάρξει παροχή ηθικής υποχρέωσης προς μαχητές πρώτης γραμμής. Η πολιτεία τιμά την εξαιρετική προσφορά τους. Θα επιβραβεύσει 108.000 γιατρούς και νοσηλευτές.
Οικονομία
Για τις δράσεις της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες και με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ».
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κινούνται πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα».
«Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επι των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν. Οι εργαζόμνενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δια. ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο», τόνισε και πρόσθεσε:
«Το πρόσφατο τέταρτο κύμα αποφάσεων συμπλήρωσε το συνεκτικό σχέδιο και για το επόμενο δίμηνο. Το επίδομα 800 ευρώ επεκτείνεται σε 1,7 εκατ μισθωτούς. Αφορολόγητο και ακατάσχετο και συνοδεύεται απο αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή με έκπτωση 10% αν καταβληθούν. Κανείς δεν χάνει το δώρο Πάσχα».
Για το ζήτημα με τους επιστήμονες και το voucher των 600 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Ασκήθηκε κριτική στην επιδοτούμενη επιμόρφωση αλλά είναι ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έμεναν αχρησιμοποίητα». Υποσχέθηκε δε ότι τον Μάιο οι επιστήμονες θα λάβουν επιπλέον στήριξη 800 ευρώ.
Μήνυμα στην Ευρώπη και αισιοδοξία για λύση
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μήνυμα ενότητας με μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης. Εξέφρασε την άποψη ότι το ευρωομόλογο είναι ο κατάλληλος κοινός μηχανισμός δανεισμού που χρειάζονται αυτή την ώρα όλες οι χώρες. Επέμεινε σε αυτή τη θέση πλυ όπως υπενθύμισε εννέα ηγέτες σε κοινή τους επιστολή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε και ο Ζακ Ντελόρ, τον οποίο όπως είπε η ΕΕ οφείλει να ακούσει. Εξέφρασε την αισιδοξία του πως θα υπάρξει τελικά συμφωνία, στέλνοντας, όμως, μήνυμα προς τους εταίρους ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν πληγεί ανεπανόρθωτα η ευρωπαϊκή ιδέα.
Για την αντιπολίτευση
Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα αυτή που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι περιμένει πιο υπεύθυνη στάση σε ορισμένα θέματα και πως το "θα λογαριαστούμε μετά" δεν θεωρεί πως είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός είναι αλόγιστες και υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν νέα μνημόνια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr