Στόχος της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ είναι η συμφωνία με την Τουρκία να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, με χρονικό ορίζοντα να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου. Η αρχή έγινε με τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως έγινε γνωστό, ΕΕ και Τουρκία δημιούργησαν ομάδες εργασίας που αποστολή τους είναι να επαναφέρουν στη... ζωή την κατά πολλούς νεκρή συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει θέσεις τρεις όρους για να αποδεχθεί μία νέα συμφωνία με την Τουρκία:
Πρώτον: Το καθεστώς Ερντογάν να αποσύρει το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Δεύτερον: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
Τρίτον: Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών.
Διαβάστε επίσης:
-
ΕΕ- Τουρκία: «Ξαναζεσταίνουν» τη συμφωνία του 2016
-
Μέρκελ: Η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για όλη Ευρώπη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr