Την απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου έλαβε η Ελλάδα ως μία πρώτη απάντηση στις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της και να στείλει το νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία στην Ευρώπη. Σε ετοιμότητα ο στρατός ξηράς στον Έβρο και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στο βόρειο Αιγαίο.
Όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία απειλεί πως αν δεν λάβει βοήθεια, δεν θα συγκρατήσει τους πρόσφυγες και θα ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από την ξηρά.
Η επικοινωνιακή προπαγάνδα των Τούρκων, που δέχονται πλήγματα στις μάχες στη Συρία, έχει στηθεί από το πρωί της Παρασκευής και στα media της χώρας, που μεταδίδουν συνεχώς εικόνες με πρόσφυγες από τη Συρία που δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στην Ελλάδα. Οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ, ωστόσο, έχουν πράγματι δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων και κάποιοι από αυτούς έχουν καταφέρει να βρεθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η χώρα μας βρίσκεται φυσικά σε συναγερμό, με το στρατό να τίθεται σε επιφυλακή σε Έβρο και νησιά.
Σε συναγερμό η Ελλάδα
Η Ελλάδα αμέσως αποφάσισε να αναλάβει δράση και από το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Άμυνας έγιναν πολλές συσκέψεις για αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να συντονίσει από κοντά τις επιχειρήσεις του στρατού, που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών.
Παράλληλα, τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο. Ήδη με εντολή Πλακιωτάκη, οι λιμενικές αρχές και των τριών νησιών ενισχύονται από σήμερα.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα θωρακίζει τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία σύνορά της, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές από τις οποίες ζητούν να επέμβουν και να... νουθετήσουν τον Ερντογάν (στο πλαίσιο αυτό έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ).
Η κατάσταση είναι πραγματικά σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που τα νησιά μας είναι ήδη στο "κόκκινο", ενώ και ο Έβρος φοβάται για μεγάλες ροές. Για το λόγο αυτό ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα στον Έβρο, ενώ και στο βόρειο Αιγαίο το πολεμικό ναυτικό θα αυξήσει τις περιπολίες του.
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ και Πούτιν - Ερντογάν
Σε αυτό το φόντο πραγματοποιήθηκε και η
τηλεφωνική συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση στην Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησε την υποστήριξη της Ευρώπης απέναντι στις απειλές του Τούρκου Προέδρου. Επίσης, είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της και δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό.
Αμέσως μετά την επικοινωνία Μέρκελ - Μητσοτάκη, η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε πως θα υπάρξει επικοινωνία της Καγκελαρίου και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως υπήρξε και
τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συνομίλησαν με στόχο την «εξομάλυνση της κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία» και συμφώνησαν να υπάρξει σύντομα μία Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και άλλων χωρών για το θέμα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr