Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η αποστολή της συστοιχίας «Patriot» δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας, «άλλωστε μία συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας», πρόσθεσε. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.
Για την αποστολή στο Μαλί, «σε μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών με φονταμενταλιστικών κινημάτων», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020, και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε.. Υποστήριξε, επίσης, πως «η αποστολή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει τον περιορισμό ότι τα στελέχη μας δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλού ρίσκου περιοχές». «Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού», επισήμανε.
Όσον αφορά τα στενά του Ορμούζ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αναπτύξουμε καμία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού εκεί». «Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών», διευκρίνισε.
Από την πλευρά της, η κ. Σακοράφα υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι με αυτές τις αποστολές «παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ». «Για πρώτη φορά στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και εξέφρασε την ανησυχία της ότι «εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιθέσεις και δημιουργούμε νέους εχθρούς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr