Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, επικράτησε η συναίνεση σε ό,τι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, η ομοψυχία και η υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισήμανε πως ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».
«Η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες επαφές από οποτεδήποτε»
«Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επεσήμανε.
Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».
«Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες»
Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.
«Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr