Η κυβέρνηση τολμά και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική οικονομία οι «πληγές» της ΕΑΒ, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΛΑΡΚΟ και της ΕΛΒΟ, τόνισε στη Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Πρόκειται για τέσσερις δύσκολες υποθέσεις, που δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί κι έχουν συσσωρευμένα χρέη άνω των 2,5 δισ. ευρώ, «όσο ένας ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Ακόμα κι αν διαγράφονταν ως δια μαγείας οι συσσωρευμένες ζημιές της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία λειτουργεί κάθε μήνα με ζημιά, είπε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τις ρυθμίσεις της τροπολογίας: Εμείς επιδιώκουμε τη διατήρηση της δραστηριότητάς της κι ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, είπε. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να γίνουν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της εταιρείας προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η ρύθμιση αυτή αποτρέπει το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, ενώ η εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή δεν σημαίνει διακοπή λειτουργίας, ούτε επιφέρει λύση συμβάσεων, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ΛΑΡΚΟ επιχορηγείται με 35 εκατ. ευρώ για να πληρωθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η προμήθεια καυσίμων και πρώτων υλών, καθώς και οι αμοιβές εργολάβων και προσωπικού. Για την υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή να μειώσει το μισθολογικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 25%, είπε ότι δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να σηκώσουν όλο το βάρος τη διάσωσης.
Πυρά της αντιπολίτευσης για... "όσκαρ κακοδιαχείρισης"
Πυρά στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ΛΑΡΚΟ εξαπέλυσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Στην ιστορία αυτή παίρνουν όσκαρ κακοδιαχείρισης δικά σας στελέχη» σημείωσε προς την κυβερνητικά πτέρυγα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πως «νεποτισμός, ρουσφέτια και αδικίες ήταν το σενάριο της Ν.Δ.». Συνέχισε λέγοντας στο ότι έρχεται μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υπογράφει την πτώχευση και μετά το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ».
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ η ευθύνη ανήκει 100% στην κυβέρνηση Καραμανλή και στην περίοδο 2004 -2009, που παρέλαβε μια ΛΑΡΚΟ σχετικά ίσα βάρκα- ίσα νερά, μία εταιρεία που άντεχε στον ανταγωνισμό». Συνέχισε λέγοντας πως «έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, παρέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα που παρέδωσε την κατάσταση επιδεινωμένη».
Για να προσθέσει «είμαστε κριτικοί απέναντι στην τροπολογία, θα την παρακολουθούμε τόσο προσεκτικά όσο δεν φαντάζεστε».
Καταστροφική χαρακτήρισε την «τροπολογία-ντροπή» της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Δελής, καλώντας την να την αποσύρει. Η κυβέρνηση, σημείωσε, στέλνει με κυνικό τρόπο στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και για τους υπόλοιπους σφαγιάζει μισθούς και δικαιώματα. Οι μεταλλεργάτες, πρόσθεσε, ξέρουν να μετράνε τους νεκρούς τους στη δουλειά. Τρεις νεκροί υπήρξαν μόνο τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτούς συκοφαντεί η «βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα» είπε ο κ. Δελής.
Για ανυπαρξία σχεδίου και «αποσπασματικές λύσεις» επέκρινε την κυβέρνηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος. «Λέτε ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά 500 εκατ. ευρώ, αλλά δεν λέτε ότι η εταιρεία διαθέτει αποθέματα νικελίου 16 δισ. ευρώ» παρατήρησε.
«Η κυβέρνηση ξεπουλά άρον άρον τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να βάζει στη ζυγαριά το κοινωνικό κόστος από τη μείωση του προσωπικού» είπε ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδης.
Διαβάστε ΕΔΩ τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr