Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο, κατόπιν τουρκικής επιθυμίας, να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» καθυστέρησε την διαδικασία.
Αρχικά, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.
Επίκειται συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ
Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, καθώς είχαν συναντηθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:
- Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων.
- Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών.
- Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: Διεθνές Δίκαιο, συμμαχίες, αποφασιστικότητα το μότο της κυβέρνησης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr