Αυτό φάνηκε τόσο από τις κοινές δηλώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν, αλλά προκύπτει και από το ρεπορτάζ των επαφών που είχαν οι δύο άνδρες στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν... τσιγκουνεύτηκε τα καλά λόγια για την Ελλάδα, αλλά και τις υποσχέσεις για βοήθεια σε κρίσιμα θέματα.
Η ελληνική πλευρά είχε θέσει πριν από τη συνάντηση τρεις βασικούς στόχους. Να βρει πρώτον έμπρακτη στήριξη από τη Γαλλία στις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, δεύτερον να δοθεί σήμα για επενδύσεις και τρίτον να διαπιστωθεί ότι το Παρίσι θα στηρίξει το αίτημα της χώρας μας για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 κι έπειτα.
Τελικά, αυτό συνέβη και επιπρόσθετα ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σημαντική βοήθεια σε ένα ακόμη φλέγον ζήτημα, αυτό του προσφυγικού.
Γεωπολιτικά
Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά θέματα που... καίνε την Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, ζητώντας από την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο αλλά και την ανατολική Μεσόγειο.
"Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας", τόνισε κατηγορηματικά, ενώ ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το ζήτημα της Λιβύης, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία απορρίπτει το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης.
"Απορρίπτουμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης", είπε και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο αυτό "έως το τέλος Ιουνίου θα αναβαθμιστεί η εταιρική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας, στο πλαίσιο της ασφάλειας. Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο", τόνισε. Ανακοίνωσε δε πως για το λόγο αυτό, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Επενδύσεις
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως "είναι γνωστές οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και κοινός μας στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο". Έδωσε λοιπόν από τη μεριά του σήμα για περισσότερες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οικονομία
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη στήριξη Μακρόν στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, ο Πρωθυπουργός είπε πως «η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Εκτίμησε δε πως «μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021» και χαρακτήρισε σύμμαχο τη Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια.
Υπογράμμισε πως στη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων».
Μεταναστευτικό
Διάθεση συνεργασίες διαπιστώθηκε και στο μεταναστευτικό, με τον κ. Μακρόν να εποσημαίνει πως "η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και στο μεταναστευτικό".
"Μπορείτε να βασίζεστε στη δική μας χώρα", πρόσθεσε και ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr