Η ΕΕΑ έριξε τη "βόμβα" αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ζητώντας τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ (για πολυϊδιοκτησία μέσω της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ Ξάνθη) και της Ξάνθης (για παράνομη μετοχική σύνθεση). Η απόφαση ήρθε έπειτα από σχετικές καταγγελίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Η... μπάλα στον Αθλητικό Δικαστή
Βέβαια, η απόφαση δεν ισχύει αυτομάτως. Η Επιτροπή θα πρέπει να στείλει πρώτα το πόρισμά της στην ΕΠΟ και από εκεί να προωθηθεί στον Αθλητικό Δικαστή της Super League 1, που είναι (σύμφωνα με το νόμο) αυτός που θα επιβάλλει τις όποιες ποινές. Για την ακρίβεια, ο μόνος που μπορεί να επιβάλλει τις ποινές.
Για τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το πόρισμα τους είναι δεσμευτικό, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα όπου αθλητικοί δικαστές έκριναν ότι οι προτεινόμενες ποινές δεν ήταν τελικά αυτές που έπρεπε να επιβληθούν. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε τι θα αποφασίσει ο αθλητικός δικαστής. Ακόμα και αν επικυρώσει τον υποβιβασμό βέβαια, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα έχουν τη δυνατότηα έφεσης. Έχει δρόμο δηλαδή η υπόθεση.
Η θέση της κυβέρνησης
Τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δέχεται έντονη κριτική για τη στάση του, τόσο από τον ΠΑΟΚ, όσο και από τον Ολυμπιακό.
"Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση", σχολίασε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Αυγενάκης, τον οποίο ο μεν ΠΑΟΚ κατηγορεί πως λειτουργεί με εντολές του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ ο Ολυμπιακός τού επιτίθεται, λέγοντας πως με τη δήλωσή του θέλει να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη και να μην τιμωρήσει τον Δικέφαλο.
Εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ
Σίγουρα, πάντως, το θέμα έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, που φάνηκαν πριν καν συμπληρωθεί 24ωρο από την ανακοίνωση της απόφασης. Οπαδοί του ΠΑΟΚ διαδήλωσαν μπροστά σε γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη με συνθήματα εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παράλληλα, εντός της ΝΔ είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν. Ο ευρωβουλευτής, Θοδωρής Ζαγοράκης, ανεξαρτητοποιήθηκε σε διαμαρτυρία για την απόφαση που φέρνει τον ΠΑΟΚ σε δύσκολη θέση. Πιο ήπια αλλά ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΠΑΟΚ πήραν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Επίσης, άλλα στελέχη ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει και άλλα θεωρούν πως το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και πως θα πρέπει να μπει φρένο στην απόφαση υποβιβασμού της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω ότι μόλις ξεκίνησε ένα... σίριαλ που θα έχει σίγουρα πολλά επεισόδια. Και μην ξεχνάτε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό άθλημα, αλλά ένα "κοινωνικό φαινόμενο" με πολλές προεκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι "κολοσσοί" και οι οπαδοί τους ταγμένοι δογματικά στον Δικέφαλο και τον Δαφνοστεφανωμένο έφηβο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr