Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει την Τετάρτη για το Παρίσι, προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο και να κλείσει έναν κύκλο σημαντικών διεθνών επαφών που είχε στη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2020.
Υπενθυμίζουμε πως ο Ιανουάριος περιλάμβανε το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης εκτός από επαφές με άλλους ηγέτες, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και «μεγάλα κεφάλια» πολυεθνικών εταιρειών και να στείλει το μήνυμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το ίδιο μήνυμα ασφαλώς θα υπάρξει και κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, ωστόσο, δεν θα περιοριστεί σε αυτό.
Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία «χωρίζεται» σε τρία κομμάτια:
Ένα αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη ανοιχτές παρτίδες με γαλλικές εταιρείες και ασφαλώς θέλει να τις… αναπτύξει.
Δεύτερο θέμα στην ατζέντα η οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εκτιμάται πως η Γαλλία θα… βάλει πλάτη σε αυτή την προσπάθεια και ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξουν και δημόσιες τοποθετήσεις επ’ αυτού.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενόψει τoυ eurogroup της 16ης Μαρτίου οπότε και η έναρξη της προσπάθειας για αναθεώρηση του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας αναζητά συμμάχους. Ειδικά η Γαλλία που και αυτή αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της θέματα με τις αντιδράσεις στην πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να δει θετικά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για
- μεταφορά υπερπλεονάσματος από ένα έτος στο επόμενο, με βάση τον μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism) που έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιζητεί να στηρίξει η Γαλλία το αίτημα που θα τεθεί το Μάρτιο να πηγαίνει το υπερπλεόνασμα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων ή αυξήσεις δαπανών με βάση σχεδιασμό χωρίς τη χρονική πίεση που ισχύει σήμερα και οδηγεί σε επιδοματικές πολιτικές.
- Την εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που προσμετρώνται στον μεταμνημονιακό υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος (μισθοδοσία αστυνομικών στα κέντρα υποδοχής, δαπάνες υγείας κτλ). Σήμερα πολλές από τις δαπάνες που γίνονται δεν αναγνωρίζονται ως συνδεόμενες με το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι με βάση παλιά απόφαση των εταίρων επιτρέπεται να μη λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου 380 εκατ. ευρώ.
Βέβαια συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τους χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, ζητήματα που ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο.
Το τρίτο θέμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να αναδείξει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, τόσο για τις ΑΟΖ, όσο και για το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά λοιπόν πως θα βρεθεί σε φιλικό έδαφος και πως θα βρει έμπρακτη στήριξη από τον Γάλλο Πρόεδρο. Στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς και αναζητούνται δημόσιες τοποθετήσεις στήριξης στην Ελλάδα και επίπληξης του Ερντογάν. Αυτό δηλαδή που δεν έκανε ο Τραμπ.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτό, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζουν αμέσως μετά το Παρίσι, να πραγματοποιηθεί ένα σύντομο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί και με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr