Συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές. Απόντες ήταν έξι βουλευτές και οι βουλευτές ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ24, που είναι συνολικά 33 δήλωσαν παρών.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου. Απόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος (οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας). Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου.
Για την εκλογή της κας. Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν συνολικά 200 ψήφοι, τους οποίους συγκέντρωσε με το παραπάνω.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος είχε εκλεγεί με 279 ψήφους το 2005. Επίσης, επίδοση καλύτερη από της κας. Σακελλαροπούλου είχε ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000 είχε εκλεγεί με 269 ψήφους.
O πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφτεί την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας
Η κα. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι 64 ετών. Έχει καταγωγή από την Ξάνθη.
Σπουδές και καριέρα
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).
Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.
Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας" (εκδόσεις Παπαζήση).
Σημαντικές στιγμές της καριέρας της
Η κα. Σακελλαροπούλου έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.
Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ., ενώ συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο (ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας).
Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Μέχρι που έγινε πρόεδρος του ΣΤΕ τον Οκτώβριο του 2018, υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε παραιτηθεί από μέλος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για τη ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.
Ήταν επίσης μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πατέρας της στη δίκη Παπανδρέου
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η κα. Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της, ο οποίος ήταν επίσης δικαστικός και μάλιστα διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr