Ο κ. Βλάσης, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιρλανδία, θα συναντηθεί το βράδυ του Σαββάτου με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτα, όπως και με ομογενείς που εκπροσωπούν τοπικές κοινότητες και συλλόγους αλλά και απόδημους του επιχειρηματικού χώρου.
Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας στη Βρετανία, Χρίστο Καραολή, μετέφερε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και τη λήψη πρωτοβουλιών των δύο πλευρών που θα προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα της ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχουν κοινές προσδοκίες με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και μεγάλο πεδίο συνεργασίας επιχειρηματικό, επιστημονικό, κοινά οράματα και συμφέροντα», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τον διπλό στόχο της κυβέρνησης, αφενός να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή, κυρίως των νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης, αλλά και να στηρίξει την ενότητα όλης της διασποράς, που θα επιλέξει να παραμείνει στις χώρες υποδοχής και εγκατάστασής τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις της μητέρας πατρίδας με τους Έλληνες του εξωτερικού, με δράσεις όπως η ενίσχυση με προσωπικό και η απλοποίηση της μηχανοργάνωσης των προξενικών αρχών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι σχέσεις με τις ανά τον κόσμο ορθόδοξες Αρχιεπισκοπές.
«Για μας η ομογένεια είναι μία. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει διαφορετικά στην ελληνική κοινωνία. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ανοίγουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο, και είμαστε δίπλα στους απόδημους Έλληνες. Και ότι έχουν δικαιώματα στην Ελλάδα, και εμείς τους θέλουμε δίπλα μας, στο καινούργιο ξεκίνημα που κάνει η χώρα. Εκτός γεωγραφικών ορίων, υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα - είναι πάνω από δέκα εκατομμύρια οι Έλληνες του εξωτερικού. Η κάθε κοινότητα έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Ειδικά στην Ευρώπη, εξαιτίας του brain drain έχουν φύγει πάνω από 500.000 νέοι Έλληνες την τελευταία δεκαετία. Πολλοί νιώθουν ότι δεν έφυγαν από την Ελλάδα ακόμη και ότι, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, περιμένουν να γυρίσουν πίσω. Όλους αυτούς εμείς πρέπει να τους πούμε ότι αλλάζουμε σιγά σιγά και θέλουμε σε βάθος δύο, τριών, πέντε χρόνων να επιστρέψουν πίσω. Και αν δεν επιστρέψουν και φτιάξουν τελικά τη ζωή τους εδώ, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι εκεί συνέχεια γι' αυτούς», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Προτεραιότητα ο απόδημος ελληνισμός του Ηνωμένου Βασιλείου
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε σε καμπάνια που διαμορφώνεται για να δημιουργηθεί επαφή με όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και να χαρτογραφηθεί η παρουσία Ελλήνων επιστημόνων ανά τον κόσμο, με στόχο να φέρουν πίσω στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει. «Εκτιμώ ότι ειδικά οι Έλληνες της τελευταίας δεκαετίας που έφυγαν, αν βρουν ανθρώπινες και καλές συνθήκες επαναπατρισμού θα το κάνουν» είπε και προσέθεσε ότι ο απόδημος ελληνισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς απορρόφησε τον μεγαλύτερο αριθμό του brain drain στην Ευρώπη, μαζί με αυτόν της Γερμανίας και της Σουηδίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr