Είναι αλήθεια πως η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ανακοινώθηκε η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνο για τη Λιβύη και έγινε γνωστό πως η Ελλάδα δεν πήρε πρόσκληση. Δεν ήταν μόνο η κριτική της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε η χώρα μας να έχει εκπροσώπηση εκεί, ούτως ή άλλως. Γιατί μπορεί Ελλάδα να μην εμπλέκεται άμεσα με τις εχθροπραξίες στην Τρίπολη, αλλά ενδιαφέρεται για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία της με την εκεί κυβέρνηση.
Το… χαρτί του βέτο
Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που δεν εξασφάλισε πρόσκληση για τη Διάσκεψη, απέστειλε επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ, που είναι η «διοργανώτρια» και «οικοδέσποινα». Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha, στην επιστολή του προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο αναφέρει πως «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.
«Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά συνολικά την Ευρώπη, δεν είναι διμερές ή τριμερές θέμα, όταν η Τουρκία λέει ότι ‘’τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας’’» εξήγησε.
Ο Χαφτάρ στην Ελλάδα
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε τα παραπάνω λόγια, «έσκασε» η είδηση της επίσκεψης Χαφτάρ στην Ελλάδα, που πραγματικά προκάλεσε αίσθηση διεθνώς.
Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ο στρατάρχης έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η επίσκεψή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας.
Ο στρατάρχης Χαφτάρ αποτελεί το «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης , συνεπώς και του Ερντογάν.
Διανυκτέρευσε στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο «King George») και το μεσημέρι της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Επίσης, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του Μνημονίου Ερντογάν- αλ-Σάρατζ.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα δει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 10:30 το πρωί.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr