Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας πως "είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις”.
Για τα ελληνοτουρκικά
Όπως είναι φυσικό ο κ. Πάιατ ρωτήθηκε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Αμερικανό πρέσβη να σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να είναι μία ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. "Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση”, είπε.
Τελικά, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά; Ο Αμερικανός Πρέσβης απαντά ως εξής: "Είναι ανόητο το debate που έχει ξεσπάσει. Φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θελουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θελουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είπε ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο”, ανέφερε.
Ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
Για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβυης
Επίσης, ρωτήθηκε για το αν τελικά οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβυης: "Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτόν τον χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο.
Όσον αφορά στα F35, ο κ. Πάιατ σχολίασε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον ξεκίνησαν τον διάλογο που θα είναι μακρύς.