Νέος Πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Χάιντζ Μπιρνμπάουμ («Η Αριστερά» DieLinke, Γερμανία). Σε θέση Αντιπροέδρου, εξελέγη η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Π.Γ. του ΚΕΑ.
Α’ Αντιπρόεδρος εξελέγη η Μαΐτέ Μόλα (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία). Επίσης, εξελέγησαν αντιπρόεδροι οι: Άνναα Μίκολα (Αριστερή Συμμαχία, Φινλανδία), Πιερ Λοράν (ΚΚ Γαλλίας), Μαργκαρίτα Μίλεβα (Βουλγαρική Αριστερά) και Πάολο Φερρέρο (Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία).
Στην νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΕΑ επανεξελέγησαν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Στουκογεώργος και η Όλγα Αθανίτη, μέλη της Κ.Ε. του κόμματος.
Στην ομιλία του, ο Πάνος Σκουρλέτης, Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για επιθετικές πρωτοβουλίες συνεργασιών, δημιουργίας μετώπων ενάντια στην άνοδο του νεοφασισμού και της Ακροδεξιάς. Τόνισε ότι «δεν αρκούν μόνο οι αναλύσεις, όσο ορθές κι αν είναι αυτές. Απαιτείται να αναλάβουμε όλοι το ρίσκο της παρέμβασης. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, έτσι και το ΚΕΑ δεν αποτελεί τον μοναδικό εκφραστή της Αριστεράς. Η ταυτότητα της πολύμορφης, σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς διαμορφώνεται από την ανάγκη υπεράσπισης των αδυνάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και συνολικά, από την αντιμετώπιση της οικολογικής και κλιματικής κρίσης, από τη διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Είναι η ανάγκη να επανασυστηθούμε στους λαούς μας και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, που ίσως δεν μας γνωρίζουν».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και Τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσίασε στο συνέδριο την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως παράδειγμα επίλυσης διαφορών μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και ως παράγοντα σταθεροποίησης μιας ιδιαίτερα ασταθούς περιοχής. Οι πάγιες αρχές της Αριστεράς στην εξωτερική πολιτική, δηλαδή ο διεθνισμός, ο πατριωτισμός και η επιδίωξη της ειρήνης, επιβάλλουν στις προοδευτικές δυνάμεις να έχουν ανοικτό μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Οφείλουν όμως να μελετήσουν με προσοχή θέματα ταυτότητας, τα οποία πολλές φορές προσδιορίζουν τις πολιτικές συγκρούσεις την εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Η Ράνια Σβίγκου, μέλος της ΠΓ, υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «Βασική προϋπόθεση για μια άλλη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πράσινη Ευρώπη», είπε, «είναι να αλλάξουν οι παρόντες πολιτικοί συσχετισμοί. Για αυτή την προσπάθεια, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα πλατύ, ισχυρό, προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο, που δεν θα παραβλέπει τις επιμέρους διαφορές, αλλά που θα ενώνει, με βάση μια κοινή προγραμματική συμφωνία, όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιμάχονται τον νεοφιλελευθερισμό, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τον σεξισμό, την οικολογική καταστροφή, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, την επιστροφή στη λογική των περίκλειστων εθνικών κρατών, την ξενοφοβική ρητορική».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και στην παραπέρα πορεία του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να κάνει ένα γενναίο και ειλικρινές πολιτικό και οργανωτικό άνοιγμα και να γίνει –μετά από 15 χρόνια ύπαρξης- ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, ειδάλλως θα εισέλθει σε μια φάση οπισθοδρόμησης. Γιατί δυστυχώς -15 χρόνια μετά- η Ευρωπαϊκή Αριστερά παραμένει μια υβριδική ομπρέλα συνάθροισης εθνοκεντρικών προτεραιοτήτων, αντί να προχωρά σταδιακά σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία γνήσιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνο, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, για να προχωρήσει».
Η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνη για την Κλιματική Αλλαγή, στην ομιλία της τόνισε ότι πρέπει «να πάρουμε πρωτοβουλίες, να δράσουμε για να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά το δικό της Πράσινο Συμβόλαιο, με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τις πολιτικές που ευθύνονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους – του κέρδους που έβαζαν και βάζουν πάνω από τις θάλασσες, τον αέρα, το πράσινο, τις ζωές μας. Ενάντια στις πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον μας. Ενάντια στις πολιτικές και τους πολιτικούς που έχουν το θράσος να θέλουν να ηγηθούν και στη νέα περίοδο. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Αυτόν τον αγώνα για ένα Αριστερό Πράσινο Συμβόλαιο, δεν έχουμε το δικαίωμα να τον χάσουμε. Πρέπει να τον κερδίσουμε για τους λαούς μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr