«Ένα θετικό βήμα μπροστά, ώστε στην πορεία να πάρουμε πίσω τις αδικίες που υπάρχουν» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας πως δεν έχει νόημα μια λογική «όλα ή τίποτα». Ο υπουργός απαντώντας σε εκπροσώπους των Ελλήνων του εξωτερικού, που ζητούσαν να μην είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο, επανέλαβε πως η τελική πρόταση είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των κομμάτων.
«Η λύση που προκρίνεται έχει ένα μεγάλο ατού. Διασφαλίζει όλα τα ελληνόπουλα, που έφυγαν τα τελευταία 12 χρόνια από τη χώρα» σημείωσε ο υπουργός και επεσήμανε «δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς τη νέα γενιά».
Κάνοντας μία αναφορά στην στάση των κομμάτων τόνισε πως στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όπως είπε ανάλογη θέση διατύπωσε το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο με αυτά τα δεδομένα συγκεντρώνονταν 190 βουλευτές, ενώ το Σύνταγμα απαιτούσε 200 ψήφους για να ισχύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Όπως σημείωσε ο υπουργός «είχαμε το δίλημμα να επιμείνουμε σε αυτή τη θέση και να μην ψηφιστεί» ή να αναζητηθεί μία λύση ευρύτερης αποδοχής. Για να προσθέσει «όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή τόσο θα αυξηθεί η πίεση στην ελληνική κοινωνία να αρθούν οι περιορισμοί».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές και απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε πως για να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα θα πρέπει να συγκεντρωθούν 40 υπογραφές.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού ζήτησαν με τοποθετήσεις τους στην επιτροπή της Βουλής να μην υπάρχουν τόσοι περιορισμοί. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών Δημήτριος Αργυρόπουλος επεσήμανε πως πρέπει να εξαλειφθούν όλοι οι «αστερίσκοι» για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να ψηφίσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr