Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισημαίνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ οι διπλωματικές πηγές.
Όπως τονίζει το ΚΥΠΕ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελείται -σύμφωνα με παρουσίαση του CNN Turk- από πέντε άρθρα. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, η συμφωνία η οποία στάλθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί απόψε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, αφού προηγουμένως περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής βουλής.
Το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται «Μνημόνιο Συμφωνίας» επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες. Οι πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία) πριν την τελική συμφωνία.
Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.
Άγκυρα: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η συμφωνία
Επισπεύδει τις κινήσεις της με την ΑΟΖ η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι η Άγκυρα φέρνει σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί μέρος «της προσπάθειας για ειρήνη» στην περιοχή. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η συμφωνία «που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή» είναι μια προσπάθεια «για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στη Λιβύη».
Την ίδια στιγμή τη δική του απάντηση - καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας - Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα, Antonio Guterres να ανακαλέσει την αναγνώριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr