Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.
Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, επεσήμανε, παράλληλα, ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Η συνάντηση με τον Ερντογάν
Με το διπλωματικό κλίμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να είναι ήδη επιβαρυμένο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται σήμερα στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης, που ελέγχεται από την Άγκυρα, δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας από τη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αποκλείουν την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών, οι οποίες εάν επανενεργοποιηθούν, θα ξεκινήσουν με βάση το δυσμενές πεδίο, που διαμορφώνει η αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr