«Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική 'ημέτερων' της ΝΔ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «προεκλογική απάτη της ΝΔ» τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
«Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο, για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα», υπογραμμίζει, απαριθμώντας, μάλιστα, τις πρόσφατες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση: «Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό εξαιρετικά υψηλό- και επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς».
«Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την αντίδραση του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών για τα κόμματα που καταψήφισαν την αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου. «Θα ήθελα να θυμίσω στα στελέχη της ΝΔ, ότι η παράταξη, για την οποία μιλούν με αυτό το ύφος, είναι η παράταξη που το 2009 -μιας και βρισκόμαστε σε συζήτηση οικονομικού νομοσχεδίου- παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 15,6% από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή. Παρέλαβε έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 15% από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και είναι η παράταξη που έβαλε, πραγματικά, "πλάτη", όταν, τότε, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη αφετηρία, αλλά με κοινή τοποθέτηση στις πλατείες των διαφωνούντων, εφάρμοσαν όλη αυτήν την αντιμνημονιακή ρητορική, που, στην πορεία, κατάλαβαν και ποια ήταν η πραγματικότητα και τη διαχειρίστηκαν, κάνοντας "οβιδιακή μεταστροφή"», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε ότι «1,34 εκατ. φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτοί, που συνεισφέρουν το 53% θα δουν μειώσεις 17-37 ευρώ, ετησίως, στο φόρο τους».
«Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων σταθερούς αιμοδότες της εφορίας. Δηλαδή 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος, αλλά, βεβαίως, τους αφορά μόνο το 25% των φοροελαφρύνσεων του νομοσχεδίου που συζητάμε επί του προϋπολογισμού», είπε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε «Η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων είναι ετεροβαρής, αφού τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους είναι περισσότερα και αυτό βεβαίως δεν αποτελεί απλά μια στρέβλωση, αλλά μια κορυφαία ανισότητα που πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους. 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, 7 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποδέκτες του μηνύματος, λοιπόν, των 7 δισ. ευρώ του οικονομικού επιτελείου είναι οι μικρομεσαίοι που θα σηκώσουν το βάρος των 979 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών. Η κυβέρνηση μιλά για μείωση φόρων, γεγονός, όμως, που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατ. ευρώ».
Δεν μπορεί να είναι και δίκαιο ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη. Γίνεται πιο άδικο. Όσο το φορολογικό νομοσχέδιο μπλέκεται στο φορολογικό ανταγωνισμό, είναι και πιο άδικο», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, όταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων, των πλουσίων αυτού του τόπου συμμετέχει με όλο και λιγότερο ποσοστό στο σύνολο των φόρων, ενώ ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που είναι πιο αδύναμοι συμμετέχουν με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στα φορολογικά έσοδα;», επέμεινε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε «Kάνετε αναδιανομή, τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους, γιατί ο δημοσιονομικός χώρος του 1,2 δισ. ευρώ που λέτε ότι δημιουργείτε είναι από τη φορολογία που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δημοσιονομικό χώρο, για τον οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. «Τι κάνετε αυτό το 1,2 δισ.; Πώς το μοιράζετε; Δίνετε 615 εκατομμύρια, πάνω από το 50%, μόνο με δύο μέτρα στις επιχειρήσεις, δηλαδή στους λίγους, αυτούς που δεν συμμετέχουν. Για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μόνο 281 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Είναι ή δεν είναι αναδιανομή προς όφελος των λίγων, προς όφελος των πλουσίων;», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση μονιμοποιεί φόρους που ήταν έκτακτοι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και αναφέρθηκε και στη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις: «Μειώνεται από το 28% στο 24% και λένε για όλες τις επιχειρήσεις. Να το δούμε με απόλυτα μεγέθη. Μια επιχείρηση που το φορολογητέο εισόδημα της είναι 1 δισ. ευρώ, θα γλιτώσει 40 εκατ. ευρώ. Μια, της οποίας το φορολογητέο εισόδημα είναι 1 εκατ. ευρώ θα γλιτώσει 40.000 ευρώ και κάποια επιχείρηση μικρή που έχει 10.000 φορολογητέο εισόδημα, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, θα γλιτώσει 400 ευρώ. Αν έχουν την ίδια βαρύτητα τα 40 εκατ. ευρώ με τα 400 ευρώ, τότε πραγματικά είναι να απορεί κανείς ποιον ευνοείτε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr