«Η στρατηγική θέση της Ελλάδος στη γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου, της εξασφάλισε -στο πέρασμα χιλιετιών- προνομιακή σχέση με τον αραβικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, προσθέτοντας ότι η οικονομία και το εμπόριο βρέθηκαν εξ αρχής στο επίκεντρο αυτής της σχέσης. «Η εμπορική αυτή παράδοση συνεχίζεται στις μέρες μας, με την οικονομική συνεργασία να προοδεύει συνεχώς, διαγράφοντας προοπτικές μιας ιδιαίτερα δυναμικής εξέλιξης για το μέλλον», υπογράμμισε.
Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε την αναβάθμιση του ρόλου της οικονομικής διπλωματίας, τον μετασχηματισμό του Enterprise Greece, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, μέσω επιτάχυνσης και απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών.
«Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια και στον χάρτη των αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.
Υπάρχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, όπως σημείωσε. Στον τομέα του τουρισμού, εγκρίθηκε η μελέτη του «Mykonos Project», μιας ξενοδοχειακής επένδυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ από την «AGC» του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ. Στον αγροτοδιατροφικό τομέα, οι όμιλοι «Amerra Capital Management» και «Mubadala Investment Company» επένδυσαν σε έναν κρίσιμο τομέα στις ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω της εταιρείας «Andromeda». «Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα υλοποιεί και ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η ελληνοαραβική συνεργασία, και σε αυτόν τον τομέα, είναι καλοδεχούμενη», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η παραχώρηση προς εκμετάλλευση 10 περιφερειακών λιμανιών, η αξιοποίηση άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, η παραχώρηση σε ιδιώτες επτά μαρίνων και η διάθεση του 24% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες. Αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μέχρι το 2028 και κάλεσε τους Άραβες επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτό.
«Το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019-2025 στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε. Όπως σημείωσε, ορισμένα από τα έργα που προωθούνται στον συγκεκριμένο τομέα είναι η υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα, ο σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και ο υδροηλεκτρικός σταθμός αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία.
«Στις μέρες μας, οι προκλήσεις οι οποίες εμφανίζονται σε πλαίσιο αυξανόμενης γεωπολιτικής ρευστότητας, είναι σύνθετες και απαιτούν κοινή και συντονισμένη αντιμετώπιση», ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης και υπογράμμισε τη δυναμική που διέπει τις ελληνο-αραβικές σχέσεις. «Η Ελλάδα -έχοντας πλέον ξεπεράσει την επώδυνη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών- εγγυάται τη συνέχιση του ρόλου της ως γέφυρας συνεννόησης και συναντίληψης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών κρατών, με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με τη βούληση και την πίστη που απαιτείται για την διεκπεραίωση του έργου που συνεπάγεται ο ρόλος της αυτός», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr