«Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Μετατρέψατε τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα» σημείωσε για να προσθέσει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολλές φορές τα «λευκά κολάρα είναι λερωμένα» και μάλιστα «δεν φορούν και γραβάτα».
Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά τη διαφθοράς αλλά και η Greco σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα». «Μήπως έγιναν ερήμην της βούλησής σας να χτυπήσετε τη διαφθορά; Μπορεί ενίοτε τα λευκά κολάρα να είναι λερωμένα και να μη φοράνε γραβάτα», είπε και τόνισε πως «αυτά διορθώνουμε με τους Ποινικούς Κώδικες».
Αρχικά, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργήσει μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. «Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω, γιατί έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω», είπε και ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν κατατεθεί «319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και είχαν απαντηθεί μόλις 11».
«Μια κάθε 5,5 μήνες ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει το ποσοστό αυτό, σας καταδιώκει.», τόνισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι είναι θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος.
Αναφορικά με την ασυλία των τραπεζών, ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει μεταβατική διάταξη. «Να την προσαρμόσετε την πραγματικότητα» υπογράμμισε και παρουσίασε στοιχεία κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν στη κατάταξη της διεθνούς διαφάνειας στην 94η θέση το 2015 βρέθηκε στην 58η για να ξανακυλήσει το 2018 στην 68η θέση. Και είναι υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς την καραμέλα περί λευκών κολάρων», είπε χαρακτηριστικά. «Καμία υπόθεση δεν κλείνει. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοΙ διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν έγκληση όταν υπάρχει παράβαση» πρόσθεσε.
Παράλληλα, σχετικά με την αλλαγή του άρθρου 86 – περί ευθύνης υπουργών, ο πρωθυπουργός μίλησε για φθηνό και ληγμένο πυροτέχνημα. «Αυτή η διάκριση έχει οριοθετηθεί από το ειδικό δικαστήριο και δεν διαφοροποιεί τη νομολογία για το τι συνιστά άσκηση καθηκόντων και επ' ευκαιρία», είπε διερωτώμενος αν ο κ. Τσίπρας θέλει την αναβίωση αδικημάτων όπου έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. «Τότε να μας εξηγήσετε πως αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου γιατί θα οδηγούσε σε αναδρομική εφαρμογή του δικαίου», τόνισε. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του άρθρου 86 είναι μια κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα.
Δευτερολογία
«Αν επιμείνετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «μας κάνετε χάρη με αυτή την πολιτική, να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3% που δεν υπάρχει πια, γιατί είστε αξιωματική αντιπολίτευση και γιατί κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και καταδικαστήκατε από τον λαό».
«Αν θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο του χθες, εγώ προτιμώ να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί μετά από τέσσερα χρόνια που κυβερνούσατε, να επιμένετε να εμφανίζεστε ως οι νέοι, οι αμόλυντοι, οι αριστεροί. Τελείωσε αυτή η καραμέλα».
Αναφορικά με το ερώτημα του κ. Τσίπρα για το ποιους αφορά η διάταξη για το 18μηνο (όσον αφορά στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών), επεσήμανε πως «με ρωτήσατε ποιους αφορά. Δεν ξέρω ποιους αφορά. Ξέρετε εσείς; Γιατί δεν μιλάτε με διευθύνσεις και ονόματα; Γιατί δεν τους αναφέρετε να δούμε το ποιόν τους και να ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία, μήπως τυχόν είχαν προνομιακές σχέσεις μαζί σας τελικά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr