Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα Βαλκάνια
Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη οι κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας είναι τρεις, είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός και ανέφερε:
-Πρώτον, η διαρκής ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Είναι το θεμέλιο για την πρόοδο του κάθε τόπου ξεχωριστά, αλλά και το καύσιμο που τροφοδοτεί την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.
-Δεύτερον, η σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ως παλαιό και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης. Εκεί, άλλωστε, αποσκοπεί και η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια, να προσκαλέσει τους ομολόγους του από τα Τίρανα και τα Σκόπια, στις Βρυξέλλες, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, λειτουργώντας, έτσι, ως ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας.
-Τρίτον, η προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε ειδικούς τομείς, όπως οι Μεταφορές, οι Υποδομές, η Ενέργεια και η Ψηφιακή Οικονομία. Και αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με διμερή ή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαίο ότι η τετραμερής σύμπλευση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη με βάση προτεραιότητες της τότε συγκυρίας, τη μετανάστευση, την πολιτική προστασία, την αστυνομική συνεργασία, ενώ αργότερα, επεκτάθηκε και στον τομέα των Μεταφορών.
Όπως είπε στην τελευταία συνάντηση αναδείχθηκαν οι συνθήκες για μία ακόμη ευρύτερη οικονομική συνεργασία.
Ο ρόλος της Ελλάδας
"Η ίδια η ζωή, συνεπώς, είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η κοινή ευημερία περνά μέσα από την κοινή πορεία", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: "Η Βαλκανική έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί δυναμική περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά και να εξελιχθεί, μέσω της Ελλάδας, σε οικονομικό πόλο με αναφορά σε ολόκληρη την Νοτιανατολική Μεσόγειο".
Στο σημείο αυτό τόνισε πως η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των πρώτων εμπορικών εταίρων και επενδυτών σε Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.
Και γι' αυτό είπε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη που διευκολύνεται με την αξιοποίηση των λιμένων του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Υπενθύμισε πως πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε τον Πειραιά ως βασική πύλη της χώρας του προς την Ευρώπη και αναγνώρισε την Ελλάδα ως κεντρικό κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο και τις μεταφορές, αλλά και για την ενέργεια.
Από την άποψη αυτή, είπε, αποκτούν νέα διάσταση και οι υποδομές οι οποίες διακλαδώνονται στα Βαλκάνια, όπως οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τη δυνατότητα δρομολόγησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου, ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου που διαμορφώνουν δύο ενεργειακούς άξονες και ανοίγουν νέες προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στην Ν.Α Ευρώπη.
Στο δρόμο της ανάπτυξης η ελληνική οικονομία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης και σημείωσε:
-Ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ευρώπη.
-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά.
-Η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, πρώτη φορά στην ιστορία της.
-Ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα.
Επιπλέον, μίλησε διεξοδικά για τις 16 συμφωνίες που υπέγραψε με τον πρόεδρο της Κίνας.
Το νέο φορολογικό σύστημα
Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα, είπε που το προσδιορίζουν τρία ρήματα:
-Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν.
-Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα.
-Αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Όπως είπε:
-Μειώνουμε, λοιπόν, τον συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%.
-Καθιερώνεται χαμηλός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
-Υποχωρεί η προκαταβολή φόρου.
-Πέφτει στο μισό ο συντελεστής των μερισμάτων. Από 10% μειώνεται σε 5%. Έτσι, η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κατεβαίνει από το 35,2% σήμερα στο 27,8% το 2020. Πολύ πιο κοντά, δηλαδή, στον μέσο όρο της Ε.Ε.
Και λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, προσελκύουμε ξένους επενδυτές με διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι με ευνοϊκό καθεστώς για το παγκόσμιο εισόδημά τους.
-Θεσπίζουμε ετήσιο, κατ' αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
-Κι απαλλάσσουμε από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης τους τόκους των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά.
-Μεριμνούμε, όμως, και για την αγορά ακινήτων.
Αναστέλλεται, έτσι, ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από το 2006 και μετά, όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ήδη νομοθετήσαμε. Η ελάφρυνση, ωστόσο, πρέπει να αφορά όλους, ιδίως τους πιο αδύναμους. Έτσι, καθιερώνεται εισαγωγικός συντελεστής 9% από 22% που είναι σήμερα.
Ρύθμιση που ευνοεί όχι μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά.
Έτσι ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ θα δει τον φόρο του να μειώνεται κάτω από το μισό: από 300 ευρώ σήμερα, σε 123.
Ενώ ένας φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα και δύο παιδιά δεν θα πληρώσει τίποτα. Η απαλλαγή, μάλιστα, των τελευταίων είναι και άμεση και έμμεση.
Γιατί αυξάνουμε επίσης κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Είναι η δική μας απάντηση στα όσα λέγονται για την περίφημη «μεσαία τάξη».
Ταυτόχρονα, μειώνουμε κατά μία μονάδα ετησίως τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι ελαφρύνουμε τη φορολογία της εργασίας που αποτελεί το επόμενο πεδίο άσκησης στοχευμένων παρεμβάσεων από το 2020 και μετά.
Τέλος, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της.
Τολμηρά μέτρα της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τα τολμηρά μέτρα της κυβέρνησης θα συνεχιστούν:
Έτσι ανακοίνωσε δύο ακόμη πρωτοβουλίες που, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων.
-Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Δεύτερον ξεκινούν οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.
"Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου «νόμου Κατρούγκαλου», που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα", είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: "Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα.
Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές "γονατίζοντας" και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενισχύοντας, παράλληλα, την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή".
Το Ασφαλιστικό παύει να είναι φορολογικό
Για την πρόταση της κυβέρνησης σημείωσε ότι "φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό, ένα νέο, καινοτόμο, απλό και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Που είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς του κάθε ασφαλισμένου. Το «Ασφαλιστικό» παύει, με λίγα λόγια, να είναι «Φορολογικό».
Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε εισόδημα στους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο. Αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι' αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους. Και τους καλούμε μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία, να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη".
Περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ημαθία
Το εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, θα επισκεφθεί την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο νομό Ημαθίας όπου θα επισκεφτεί το χωριό Αγία Βαρβάρα και θα συναντηθεί με οινοπαραγωγούς σε κτήμα της περιοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr