Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος για εμπόρους ναρκωτικών που εμφανίζονται ως χρήστες κι έτσι εντάσσονται στο πρόγραμμα για να αποφυλακιστούν.
Η κατάθεσή του, στην αρχή της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με κυρώσεις Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, Υγείας και Περιβάλλοντος με επείγουσες ρυθμίσεις, ανέβασε τους τόνους και είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του πρώην υπουργού, Ανδρέα Ξανθού.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για «καταιγιστικές εξελίξεις που έρχονται» και είπε ότι η προηγούμενη διοίκηση όρισε πριν ενάμισι χρόνο μια Ομάδα Εργασίας στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι για να διεξάγει έρευνα. Και ενώ από τον Ιούνιο του 2019 πήρε στα χέρια της το πόρισμα με τις καταγγελίες για τη λειτουργία ενός «παρακυκλώματος», δεν το έστειλε στον εισαγγελέα.
«Ενώ καταγγέλλονται στο πόρισμα οικονομικές ατασθαλίες, αδιαφανείς διαδικασίες, παράνομες αποφυλακίσεις ναρκεμπόρων δεν έκανε τίποτα» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και ζήτησε να κληθεί στη συνεδρίαση για να δώσει εξηγήσεις η προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
Στο πόρισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων: οριακή νομιμότητα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διοικητικές υπερβάσεις και ατασθαλίες στη λειτουργία του προγράμματος, πιθανή λειτουργία παρακυκλώματος με εμπλοκή σωφρονιστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, παράνομα ευεργετήματα σε ναρκέμπορους, αδιαφανείς διαδικασίες, απώλεια υπολογιστών και δίσκων, παθητική αποδοχή καταστάσεων από το προσωπικό και έλλειψη παραστατικών.
«Η κατάχρηση εξουσίας, το κλίμα ανασφάλειας, η αδιαφάνεια και τα υποσυστήματα που λειτουργούσαν ήταν απολύτως εμφανή και εύκολα εντοπίσιμα, και είναι το κρίσιμο στοιχείο της συνολικής απαξίωσης των θεσμών. Η χαλαρότητα στο ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα "Θησέας" αντικατοπτρίζει και τη διοικητική ανεπάρκεια» τόνισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Εμείς στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και τον ενισχύουμε. Οι καταγγελίες αυτές απαξιώνουν τον Οργανισμό» σημείωσε.
Απάντηση Ξανθού
Οι αναφορές του Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητες για να δικαιολογηθεί η κατάργηση, με ΠΝΠ, του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. «Η ΠΝΠ που φέρατε στο νομοσχέδιο βγήκε αρχές Σεπτεμβρίου και επανειλημμένα ζητήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αιτιολογήσει αυτή την πράξη για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Καμία αιχμή περί ατασθαλιών δεν υπήρξε και καμία απάντηση από τον υπουργό υγείας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι μια αυθαίρετη πραξικοπηματική ενέργεια επειδή αντέδρασε όλος ο κόσμος του ΚΕΘΕΑ» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε να λέει περί καταιγιστικών εξελίξεων, λες και είναι το σκάνδαλο του αιώνα, ενάμισι μήνα μετά. Το πόρισμα διατάχθηκε από την τότε διοίκηση που ζήτησε να γίνει εσωτερικός έλεγχος από υπηρεσιακό προσωπικό και αφορά μία από τις 110 δομές ΚΕΘΕΑ» είπε.
«Αν υπήρχαν παρατυπίες, προφανώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Το θέμα αυτό δεν εισήχθη προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο, άρα η διοίκηση δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση» κατέληξε κ. Ξανθός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr