Όπως εξήγησε, τα απαραίτητα στοιχεία που θα πιστοποιούν πως ο ενδιαφερόμενος εκλογέας έχει παραμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ανεξαρτήτως από το πότε έφυγε, είτε θα αντλούνται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, όπως τα ένσημα, είτε θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή από τον ίδιο τον εκλογέα, όπως για παράδειγμα ένα σκαναρισμένο αντίγραφο πτυχίου ή απολυτήριο λυκείου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή τους σε κάποια υπηρεσία ή προξενείο.
Όσον αφορά τη σύσταση εκλογικών τμημάτων, ο Θ. Λιβάνιος ανέφερε στα Παραπολιτικά FM 90,1 ότι τα τμήματα θα συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να δοθεί βάρος στη διασπορά των τμημάτων, ώστε οι εκλογείς να διανύουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Διευκρίνισε ότι η αίτηση θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα αλλά ο εκλογέας θα μπορεί, εφόσον μετακομίσει, να αλλάξει στην αίτηση τον τόπο διαμονής του, ώστε όταν συγκροτηθούν τα τμήματα - πριν από κάθε εκλογική διαδικασία - να περιληφθεί στο πλησιέστερο. Εφόσον επιθυμεί να ψηφίσει στην Ελλάδα, θα μπορεί να αναστείλει την αίτησή του και να επανέλθει στον βασικό εκλογικό κατάλογο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr