Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολίτες και την πολιτική σκηνή, εκτιμάται λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους τραπεζίτες να μετριάσουν την πρόσφατη «επιθετική» τιμολογιακή πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν της προμήθειας 3-5 ευρώ που επιβλήθηκε το καλοκαίρι σε οποιαδήποτε ανάληψη μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα δεν απαιτούσαν αντίτιμο.
Μεταξύ αυτών η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας που κοστίζει πλέον 5-6 ευρώ, η επανέκδοση PIN, ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM. Δριμύτερη επανήλθε και η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, που κυμαίνεται από τα 29 ευρώ (Πειραιώς) έως και τα 33 ευρώ (ΕΤΕ).
Στην σύσκεψη της Πέμπτης πρόκειται να συμμετέχει και ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προανήγγειλε χτες στο συνέδριο της ΕΕΔΕ τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στους τραπεζίτες πως με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα θα έχουν την απαραίτητη προστασία προκειμένου να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα, αλλά πάντα με έλεγχο, τα καθήκοντά τους. Ωστόσο αναφερόμενος στο θέμα των χρεώσεων τραπεζών για συναλλαγές σε εναλλακτικά δίκτυα και σε κάρτες, σημείωσε πως από πλευράς κοινής γνώμης, «υπάρχει η αίσθηση – δεν λέω ότι έτσι έγινε – πως οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις σε συνεννόηση μεταξύ τους».
Μαριλένα Καραβασίλογλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr