«Προσήλθαμε στη διακομματική επιτροπή με τη δηλωμένη βούλησή μας να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με σεβασμό στη δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επιδιώξαμε συγκλίσεις, ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ 25 και θέσαμε προς όλους τη μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνταγματικής “θωράκισης” της λύσης στην οποία θα καταλήξουμε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Η θέση μας αυτή έτυχε ευρύτερης αποδοχής».
«Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα.
»Δεν νοείται, δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παρ' όλα αυτά θα προσέλθουμε και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για αύριο, Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr