Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε, ο Αλ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και ζήτησε να μάθει γιατί προβλέπεται υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το β΄ εξάμηνο του 2019, ενώ το α΄ εξάμηνο είχε καταγραφεί αύξηση στην εκτέλεσή του κατά 500 εκατ. ευρώ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμανε, ακόμη, ότι η κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων «πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το ΑΕΠ αλλά και άλλα κριτήρια όπως η νησιωτικότητα και η ορεινότητα των περιοχών, καθώς και κοινωνικούς δείκτες, για να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες», και κάλεσε την κυβέρνηση να το λάβει υπόψη.
Για την περίοδο 2014-2020, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επιτυχή ενεργοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και υπενθύμισε ότι «ύστερα από τις ενέργειες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε σε επίσκεψή του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018 ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης πόρων από τα ευρωπαϊκά και διαρθρωτικά ταμεία».
Όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027, « για την Ελλάδα προβλέπονται αυξημένα κονδύλια κατά 8%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μειώνονται κατά 7%, και για αυτό ευθύνεται η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ». «Η πρόταση αυτή πρέπει να επιβεβαιωθεί και να επικυρωθεί, και καλώ την κυβέρνηση να τη στηρίξει», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Στο μεταξύ, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσπάθειες επιτυχημένης συνεργασίας με τις περιφέρειες όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων, ενώ συνεργάστηκε και με τους δήμους. «Για την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είχαμε δρομολογήσει το 2018 ένα τριετές πλάνο 1.500 προσλήψεων, βάσει των αναγκών που η ίδια η ΚΕΔΕ & η ΕΝΠΕ είχαν προσδιορίσει», υπενθύμισε και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό της Ν.Δ. να μάθει «τί γίνεται με τις προσλήψεις αλλά και ποιες άλλες εναλλακτικές προγραμματίζει».
Αναφέρθηκε, δε, και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, που υλοποιείται από τα μέσα του 2016, ζητώντας να μάθει αν και πώς πρόκειται η κυβέρνηση να το ενισχύσει.
Τέλος, σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης έκρουσε τον κώδωνα ότι μετά το τέλος του 2023 δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον χρηματοδότηση, και κάλεσε την κυβέρνηση να μην το αγνοεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr