Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς, βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.
Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί, από πλευράς ΗΠΑ, μια διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας τους με χώρες οι οποίες έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πηγές, μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, η ασφάλεια, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η παιδεία.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο αυτό γύρο Στρατηγικού Διαλόγου θα συζητηθούν σε βάθος θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα Δυτ. Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατ. Μεσόγειος. Είναι προφανές ότι συζήτηση υπό το φως και της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Επιπλέον, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με μια σειρά από χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθούν αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία του Βοηθού ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερ στις σχετικές συνομιλίες.
Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα συμπεριλάβει επιπλέον ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Η ήδη στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει πλέον αναβαθμιστεί μέσω της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας, ενώ κι από τις δύο πλευρές αναμένεται να υπογραμμιστεί η άριστη συνεργασία τους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος κ.α. θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης.
Θέματα ενέργειας θα έχουν επίσης σημαντική θέση στις συνομιλίες και ειδικότερα, ενεργειακής ασφάλειας, καθώς η χώρα μας αποκτά ολοένα πιο κρίσιμο ρόλο ως «σταυροδρόμι» ενεργειακών δρόμων προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου, του ΤΑΡ, του IGB, του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), καθώς και του μεγάλης σημασίας αγωγού EastMed, ο σχεδιαζόμενος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο των συζητήσεων.
Η προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί στη χώρα μας μια θετική δυναμική επενδυτικών ευκαιριών και στήριξης αντίστοιχων κινήσεων από αμερικανική πλευράς.
Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη δημιουργήσει νέες προοπτικές διμερούς συνεργασίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει σταδιακά στο «ραντάρ» των Αμερικανών επενδυτών. Η καινοτομία στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, η προώθηση συναφών νεοφυών επιχειρήσεων, οι οπτικοαουστικές παραγωγές, αποτελούν επίσης τομείς με ιδιαίτερα αξιόλογα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας.
Θα συζητηθεί ακόμη η διεθνής διάσταση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα. Η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς «ήπιας ισχύος», όπως είναι οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συζητηθούν επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων.
Τέλος, στον Στρατηγικό Διάλογο περιλαμβάνονται μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όπως προγράμματα συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ανταλλαγές σπουδαστών, προγράμματα υποτροφιών κ.α. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση δύο διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών, του Gilman International Scholarship Program και του Future Leaders Exchange Program (FLEX), ενώ επίσης η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright.
Από ελληνικής πλευράς, πέραν του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, στις εργασίες του Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μ. Χρυσοχοϊδης και Ν. Κεραμέως αντίστοιχα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο Αναπλ. Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Α. Στεφανής, οι Υφυπουργοί Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη και Β. Διγαλάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κ. Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χ. Δήμας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Θωμάς Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr