Μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM» και ερωτηθείς για τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από τους συμμάχους της ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν αναζητεί συμμάχους, έχει συμμάχους, αλλά αυτή τη συμμαχική σχέση θα πρέπει να την ενδυναμώσει και να την εξελίξει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας και με "δυνατές", να το πω έτσι, κουβέντες, με δηλώσεις που έχει κάνει».
Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την «τρικυμία» που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και την Τουρκία και να ενισχύσει τη δική της στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ που, όπως σημείωσε, «είναι η μεγάλη υπερδύναμη, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, και φυσικά έχει τα δικά της συμφέροντα και ενδιαφέροντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Κοινή παρουσία με Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη
Για την κοινή παρουσία του με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την περασμένη Παρασκευή (13/9), ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι του, όχι όλο, αλλά ένα κομμάτι του, για δικούς τους σκοπούς. Φυσικά και όλο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο μίας σχέσης η οποία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αλλά το να «δέσουμε», αυτή τη στιγμή, να ενισχύσουμε και να «απογειώσουμε» τη στρατηγική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσπορίσει στη χώρα, ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία. Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε, πιο εντατικά απ΄ ό,τι προηγουμένως, προκειμένου να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή, που εργάζεται για να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και όχι να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Αυτό το έχουν κατανοήσει και πάνω σε αυτό δουλεύουμε τώρα και χτίζουμε ακόμα παραπάνω. Και νομίζω ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα».
Επίσκεψη Πομπέο
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα, σε λίγες μέρες, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ και Ελλάδας, που θα καταλήξει στην επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. «Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, μια πολύ ενδιαφέρουσα περίσταση και γι΄ αυτό εργαζόμαστε αυτές τις ημέρες, πάντα, βέβαια, σε συνεργασία με την πλευρά των Αμερικανών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.
Εξοπλιστικά προγράμματα
Για το θέμα της χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως παρά τα προβλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη προς υλοποίηση πάνω από 100 διαφορετικά προγράμματα που αναβαθμίζουν το αμυντικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε: «Σε αυτή την περίοδο, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά ώστε να πάμε σε μία συνολική αναβάθμιση των συστημάτων. Εκεί, βέβαια, το χρηματοδοτικό είναι το μείζον πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα δοθούν λύσεις, γιατί πρέπει να πάμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο οποίος, εφόσον εξελιχθεί και πετύχει, θα αναβαθμίσει, θα έλεγα, εξαιρετικά τη δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων για το επόμενο διάστημα και δεν μιλάω σε βάθος δύο, τριών ή τεσσάρων χρόνων, αλλά για την επόμενη εικοσαετία. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Αυτό φυσικά γίνεται και σε συνεργασία με το Γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών που έχει και όλη τη διαχείριση του οικονομικού κομματιού. Θα πρέπει να πάμε σε έξυπνες και μεθοδευμένες λύσεις».
Μεταναστευτικές ροές
Για το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και τη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην αντιμετώπιση του ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα με γεωπολιτική διάσταση. Είναι δεδομένη η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία για δικούς της λόγους, όχι μόνο για λόγους πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για δικούς της εσωτερικούς λόγους, θέλει να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και κατά καιρούς έχουμε τις αυξήσεις των ροών των προσφύγων και των μεταναστών προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφόρητη πίεση». Και συνέχισε προσθέτοντας: «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει στη διαχείριση του προβλήματος, διαχειριζόμενο την εγκατάσταση, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων στα διάφορα Κέντρα Υποδοχής και στις δομές φιλοξενίας. Την επιλογή και τη φύλαξη όλων αυτών την κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθεί να συντονίσει όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Αλλά με βάση τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και τα βάρη που πέφτουν πάνω της, που πραγματικά δεν της αναλογούν, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει συλλογικά και στη βάση της αλληλεγγύης το δικό της μερίδιο ευθύνης και κάποιες χώρες θα πρέπει να βάλουν "πλάτη", να μη σηκώνει όλο το βάρος η Ελλάδα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr