«Δεν είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία».
«Διαφωνούμε με το μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Έχουμε την πικρή εμπειρία ότι το μοντέλο της παρασιτικής κερδοφορίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας μας οδήγησε στην κρίση».
Για τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι «έχει αντεργατικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις για επιχορήγηση κλάδων που δεν προσθέτουν προστιθέμενη αξία. Θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, επιδοτώντας ταχυμεταφορές, το πρακτορείο έντυπου τύπου και εξορυκτικές δραστηριότητες. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτές οι επιδοτήσεις. Τα ζήσαμε αυτά την εποχή των κουμπάρων και των κολλητών».
«Υπάρχει έντονη απαξίωση σε ότι αφορά το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να αποφασίζει για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είναι θεσμικό το θέμα. Ναι στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων και τις μεταρρυθμίσεις, εμείς τα κάναμε αυτά στις αδειοδοτήσεις και την ίδρυση επιχειρήσεων, όχι στην ασυδοσία», πρόσθεσε.
Για την υπόθεση της Novartis είπε ότι «φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο, η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για τη τιμή των φαρμάκων σε μια σειρά σημαντικές χώρες, ενώ υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα & συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα του FBI» και συμπλήρωσε «Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική επιτροπή, εξεταστική επιτροπή, ειδικό δικαστήριο, ό,τι του ταιριάζει. Για να μάθει ο ελληνικός λαός, ξανά, ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Όσον αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «η ανάδοχος εταιρεία του έργου είχε χαρακτηριστεί από άλλους ως «εθνικός εργολάβος», με άλλη τότε ιδιοκτησία που είχε εμπλοκή στα μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση μας δεν μπήκε σε συναλλαγή και καθόρισε τους όρους με βάση το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον».
«Το έργο έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς και έφτασε στο 75%», δήλωσε. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκατέβαλε αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν θεσμοί. Έδωσε πάτημα στον εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Αυτός ο νέος εργολάβος λίγες ημέρες προ των εκλογών διεκδίκησε αύξηση τιμών διοδίων στην Αττική Οδός. Υποθέτω ότι αυτό μπορεί να ήταν σε συνεννόηση με την τότε αντιπολίτευση», σημείωσε.
Για την πράσινη ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «Η ΔΕΗ έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλά χρόνια στις ΑΠΕ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Έχουμε κάνει αυτοκριτική για το θέμα του περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό. Πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού του για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».
Αναφορικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «ανάγκη αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο πρέπει να μας απασχολήσει». «Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα που μας αφορά και είναι επείγον», τόνισε.
Για τον λογαριασμό για τα πλεονάσματα κι αν είχε συζητηθεί με τους θεσμούς ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Με το 1% θα είχαμε χώρο για περισσότερες ελαφρύνσεις ή δαπάνες κοινωνικής στήριξης. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι φέραμε υψηλά πλεονάσματα. Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υπογράψει 4,5%. Εάν ζητήσουμε να μειώσουμε τη δική μας συμβολή, οι εταίροι μας δεν θα είναι κάτι που εύκολα θα το συζητήσουν, για να δοθεί θετική απάντηση. Εμείς αποφασίσαμε, έχοντας στο χέρι τα 37 δισ. ευρώ, είπαμε 5,5 δισ. να πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό, ώστε το 3,5% να γίνει 2,5%. Να εξασφαλιστεί ότι οι εταίροι μας θα παίρνουν το 3,5%».
Ακόμα, είπε ότι «Προσφέραμε λύση μείωσης κατά 1% των πλεονασμάτων, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί καν σε διαπραγμάτευση. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Αυτή η λύση θα μας οδηγούσε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις και μειώσεις». Και τόνισε ότι «Όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο και να παραπέμπει σε καλένδες τη συζήτηση. Λέγοντας πως θα πετύχει με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε πλεονάσματα 2,5%, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε στο 3,5%».
«Είμαστε αυτοί που καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην περίοδο αποεπένδυσης», δήλωσε για το Ελληνικό. «Φέραμε μία υπόθεση που ήταν στο μηδέν, κοντά στο 90% της ολοκλήρωσης. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή. Για το δημόσιο συμφέρον, όχι τα συμφέροντα του επενδυτή. Δεν βάλαμε εμείς αρμόδιο υφυπουργό, στέλεχος της εταιρείας, να διαπραγματεύεται. Δεν είναι η Ελλάδα χώρα που της αξίζει η αρπαχτή στις επενδύσεις. Εμείς αποδείξαμε πως καταφέραμε και να έχουμε ρεκόρ επενδύσεων το 2018 και να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον».
Σε ερώτηση αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την απλή αναλογική ο κ. Τσίπρας απάντησε «Θα μπορούσα να προτείνω το 2015 για Πρόεδρο ένα δικό μας στέλεχος. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον θεσμό, πρότεινα πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη. Δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος. Και στη συνταγματική αναθεώρηση, είχα την ευκαιρία να μην ανοίξω το άρθρο 32. Δεν το έκανα, γιατί σε κρίσιμα θέματα δεν μπορείς να λειτουργείς ανεύθυνα. Η ΝΔ άλλαξε τέσσερις φορές θέση. Και έρχεται και επαναφέρει την πρόταση ο Πρόεδρος να εκλέγεται με 151. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι κομματάρχης. Βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το ατόπημα. Θεωρώ ότι από την επιλογή έχω δικαιωθεί. Ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας καλός πρόεδρος. Η πρωτοβουλία ανήκει στην πλειοψηφία. Δε βλέπω το λόγο, γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών πως «Λύσαμε έναν γόρδιο δεσμό και βάζουμε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις καλής γειτονίας. Κερδίζουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Όσοι έφεραν μπροστά τους ακραίους, θα το βρουν μπροστά τους. Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος. Το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας. Και το κακό που έκαναν κάποιοι θα το βρουν μπροστά τους».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του έδωσαν «ανάσα« στη μεσαία τάξη αναφέροντας ότι «Υπήρξε μία σειρά από παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορούσε τη μεσαία τάξη. Όταν νομοθετούσαμε, έλεγαν πως είναι παροχές. Αυτά τα 250 εκατομμύρια παραπάνω, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τα έδωσε στη μεσαία τάξη. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα πάνω από 500.000 ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη. Όπως θεωρώ ότι και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις δε διευκολύνει τη μεσαία τάξη».
«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».
Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για τη Νομική Πάτρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι ακατανόητη απόφαση της νέας κυβέρνησης και δεν ξέρω αν αυτό είναι με κριτήριο την Πάτρα, μια τιμωρία στο λαό της Αχαΐας που δεν ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη». «Πιστεύω ότι είναι μια εμμονή ιδεολογικού χαρακτήρα» προσέθεσε. Αναφερόμενος στο έργο Πάτρα- Πύργος σημείωσε «ελπίζω να μη γίνει και αυτό σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέκδοτο».
«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες κατ΄ εντολή και καθ΄ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών».
Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτά. Στο θέμα της φορολογίας», όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν». «Θα κριθούμε όλοι» είπε και προσέθεσε ότι «οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο».
Τόνισε μάλιστα ότι «τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια. Είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς τεράστιες προσδοκίες». Μιλώντας για το 2015, είπε ότι «Εμείς υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Και αυτό δεν ήταν ψέμα. Ήταν μία υπόσχεση που τηρήσαμε μέχρι τέλους».
«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. «Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος. Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι «η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες».
«Στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να μπορέσεις να την πουλήσει»ς, είπε ο Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη ΔΕΗ. Κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι προσπαθεί να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, «αλλά δεν μπορεί να την βρει από την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα».
Είπε ακόμα ότι «τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά. Τότε υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60%, ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμό μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως ισχυρίστηκε, «είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της».Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας».
«Δε συμμερίζομαι την άποψη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήματα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού Εκκλησίας-Κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δεν έγινε σε διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης και δε μετανιώνω γι αυτό. Δεν κάναμε δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικά [...] Μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό και θα το συζητήσουμε», προσέθεσε. «Η αναγκαιότητα να υπάρξει εξορθολογισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει, είναι στον πυρήνα ενός προοδευτικού προτάγματος. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας λέει ότι είναι προοδευτικός και να ακολουθεί την πολιτική της κ. Κεραμέως», τόνισε.
Υπάρχουν θετικά σημεία στην πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Για παράδειγμα έχει διακηρύξει και θα τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κινηθεί στην ίδια πάνω κάτω γραμμή στην εξωτερική πολιτική». «Όπως επίσης το ότι δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι παρέλαβε χάος» επισήμανε και σημείωσε «Όταν λέω ότι θα είμαστε εποικοδομητικοί εννοώ ότι δε θα κάνουμε το άσπρο μαύρο, να πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά, ενώ πάει, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει έντονη αντιπολίτευση στα σημεία που διαπιστώνεται βάναυση κακοποίηση των κεκτημένων και της ισονομίας.
«Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού. «Δε μπορεί να ειναι αλα καρτ σκευωρία όταν για καποιους ασκείται ποινική δίωξη, αλλά η δικαστική ηγεσία να είναι άξια συγχαρητηρίων όταν βάζει τις υποθέσεις στο αρχείο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι η χώρα «έχει τους θεσμούς εκείνους για να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή και να μάθει ο λαός την αλήθεια».
Τελευταία ενημέρωση 16:59
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr