Κεντρικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα έχει και μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης. Το πλαίσιο λειτουργίας θα διαμορφωθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα, μάλιστα, από τα μέλη της άμισθης επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves που συνέδεσε το όνομά του με τον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος» αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τονίζουν ότι «δεν ήρθαμε με φιλοσοφία ακύρωσης όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά για να κτίσουμε πάνω σ’ αυτά». Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, μπορεί να ακυρώθηκε το έργο για τα parking στις πόλεις ανά την Ελλάδα, αλλά θα βγει νέος διαγωνισμός «με πιο ευέλικτα χαρακτηριστικά». Για άλλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. Ψηφιακή Γεωργία) αναμένονται οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τα κεραιοσυστήματα και οι ταυτότητες
Στο πλαίσιο αυτό η νέα ηγεσία κρατά σχεδόν ως έχει το νομοσχέδιο για τα κεραιοσυστήματα που αναμένεται να ενταχθεί στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης με τις πρώτες δημοπρασίες νέων συχνοτήτων για τα νέα φάσματα δικτύων κινητής 5G να τοποθετούνται για τις αρχές του 2021.
Στο μέτωπο τω ταυτοτήτων ή όπως αναφέρεται θα παίζουν σε βάθος χρόνου το ρόλο της κάρτας πολίτη αναμένεται να βγει ο νέος διαγωνισμός στον αέρα μέχρι τέλος του έτους με νέες προδιαγραφές αλλά θα έχει ολοκληρωθεί για να μπει μπρος το νέο σύστημα σε δυο χρόνια περίπου.
Την ίδια ώρα η νέα ηγεσία δίνει έμφαση στην υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ ώστε να γίνονται πιο γρήγορα, όπως αναφέρεται διαγωνισμοί αλλά και υλοποίηση έργων. Τέτοιο έργο είναι π.χ. το Ultra Fast Broadband) ύψους 870 εκατ. ευρώ. Αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις (μέσω του οποίου περίπου 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σημερινά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Μέσω αυτού θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.
Το στοίχημα της διαλειτουργικότητας
Βασική στόχευση πάντως της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να γίνει η ψηφιακή μετάβαση όχι μέσω των πολύπλοκων έργων της τεχνολογίας αλλά μέσα από βήμα – βήμα πρωτοβουλίες Γίνεται λόγος για «μικρές νίκες» που θα έρθουν μετά από αλλαγές στις επόμενες εβδομάδες. Συνολικά, αναμένεται να υπάρξει και επανασχεδιασμός διοικητικών διαδικασιών κάτι που έχει αναλάβει ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς. Όπως αναφέρεται το βασικό ζητούμενο μέσα από τις νέες διοικητικές διαδικασίες είναι η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφόρων τεχνολογικών συστημάτων κρατικών υπηρεσιών ώστε να μην τρέχει ο πολίτης από φορέα σε φορέα για σειρά εγγράφων.
Η «υπερφόρτωση» και οι γκρίνιες
Παράλληλα όπως αναφέρεται για να γίνει εφικτός ο στόχος της ψηφιακής σύγκλισης έγινε μια υπερφόρτωση» του νέου υπουργείου με Γραμματείες και αρμοδιότητες. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενός υπουργείου Επικρατείας που θα υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πως στις χώρες που προχώρησαν τεχνολογικά , η αρμοδιότητα ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί μια οριζόντια πολιτική που απαιτεί τη συνεργασία πολλών υπουργείων που μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί» τονίζεται σχετικά ώστε να απαντηθούν αιτιάσεις για την «αποψίλωση» άλλων υπουργείων από αρμοδιότητες π.χ. ΓΓΠΣ από Υπ. Οικονομικών. Σημειώνεται, δε, ότι και στο νέο υπουργείο οι δομές αυτές θα είναι στα διάθεση των υπουργείων με στόχο τη βέλτιστη δυνατή απόδοση.
Ο ρόλος των ΚΕΠ
Στην προσπάθεια για ψηφιακή σύγκλιση βασικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα ΚΕΠ αλλά και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων. τεχνολογίας. Ειδικά, για τους συμπολίτες που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Όπως τονίζεται τα ΚΕΠ θα ενισχυθούν τεχνολογικά αλλά και με προσωπικό ότσαν καταστεί αυτό δυνατόν. Τέλος σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει οριστεί ως Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και να τρέξει τις διαδικασίες για τη ανάλογη διαβάθμιση κρίσιμων υποδομών και δικτύων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr