Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη φιλική ανταπόκριση που βρήκε κατά την επίσκεψή του, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον γερμανικό λαό για την κατανόησή του τα δύσκολα δέκα χρόνια της κρίσης.
«Πράσινη ανάπτυξη»
«Είχαμε μία ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Θέλω να προχωρήσω σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Αλλαγές από εμάς που αφορούν εμάς.
Βλέπουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο. Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, ώστε να μην επικεντρώνονται μόνο σε θέματα αποπληρωμής χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη. Ύστερα από μία δεκαετία κρίσης, κοιτάζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Έχουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Στις αρχές του έτους θα παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για μία «πράσινη οικονομία» με συμφέρουσες λύσεις και για τις δύο πλευρές. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, συζητήσαμε για τις φωτιές στην Ελλάδα και ευχαρίστησα την κα Μέρκελ για τη συμπαράστασή της» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
Προσφυγικό
Για τα προσφυγικό στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει για την επιτάχυνση της επιστροφής των ροών στην Τουρκία, να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες στις υποδομές φιλοξενίας, ενώ συζητήσαμε και για την εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας. Άλλωστε, το προσφυγικό είναι βασική προτεραιότητα της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουαλ φον ντερ Λάιεν. Θα δουλέψουμε για κοινούς κανόνες χορήγησης ασύλου».
Τουρκία και Πρέσπες
«Επιπλέον, μιλήσαμε για την Τουρκία και τις παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο. Άλλωστε, υπήρξε και κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση για το ζήτημα αυτό. Συζητήσαμε επίσης για τα ζητήματα των Βαλκανίων και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία έχει ελαττώματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν».
«Η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος. Μία Ευρώπη που δοκιμάζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς και την απειλή του Brexit».
Μήνυμα εξόδου από την κρίση
«Είμαι εδώ 50 μέρες μετά τις εκλογές. Εκεί ο ελληνικός λαός έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Μπορούμε να απορρίψουμε την οικονομική καθήλωση και να επιλέξουμε την ανάπτυξη. Εξαφανίστηκαν μορφώματα, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, μία ακτίδα φωτός για την Δημοκρατία».
Ακολούθως μιλώντας στα γερμανικά ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαι ο 5ος πρωθυπουργός που σας επισκέπτεται. Ελπίζω να είμαι αυτός που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση».
ΔΕΗ
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός είπε πως «η ΔΕΗ είναι σε δύσκολη φάση. Θα προσπαθήσουμε να την εξυγιάνουμε, με έμφαση στην ανάπτυξη στο πεδίο των ΑΠΕ. Θα μπορέσουμε στις αρχές του επόμενου έτους να παρουσιάσουμε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες. Θέλω να αλλάξουμε το αφήγημα της χώρας μας στη Γερμανία. Δεν είμαστε μία «προβληματική» χώρα, αλλά ένας σημαντικός σύμμαχος, τόπος ευκαιριών».
Γερμανικές αποζημιώσεις
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι «θα ελπίζαμε ότι το δύσκολο αυτό κεφάλαιο θα μπορούσε να κλείσει οριστικά. Είναι πολύ σημαντική η οριστική διευθέτηση».
Πρωτογενή πλεονάσματα
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Θέλουμε πρώτα να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, να κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα ζητήματα του πλεονάσματος και του χρέους».
Μέρκελ: Σημαντική πρόοδος και βελτιωμένη ατμόσφαιρα
«Διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με την ατμόσφαιρα να είναι βελτιωμένη. Γνωριζόμαστε πολύ καιρό τώρα και συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις αναφορικά με την οικονομία και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που πρέπει να ακολουθηθεί» είπε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε:
«Μιλήσαμε για διμερείς σχέσεις και τονίσαμε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις δυνατότητες επενδύσεων της Ελλάδας και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις επαφές.
Μιλήσαμε ακόμη για το μεταναστευτικό. Είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Η βοήθεια της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική. Είναι κρίσιμο να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, να ενισχυθεί το έννομο τμήμα της συμφωνίας.
Παράλληλα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευρωπαϊκές διαδικασίες διεύρυνσης και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.
Από εδώ και πέρα η Ελλάδα έχει να υλοποιήσει εύκολες δεσμεύσεις.
Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις».
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr