O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής στον μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου - Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κισσάμου κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης.
Κατά την αντιφώνηση αφού αναφέρθηκε στην αδιάλειπτη και αρμονική, όπως είπε, συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «από την αφετηρία της δημιουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους ως σήμερα -όπως μάλιστα αποτυπώνεται σε όλα, ανεξαιρέτως, τα συντάγματά μας- συνιστά ιστορική αλήθεια, την οποία ουδείς δικαιούται ν' αμφισβητήσει, πέρα και έξω από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Και τούτο διότι η ιστορική αλήθεια δεν υποτάσσεται σε θρησκευτικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις, στο μέτρο που η επαλήθευσή της έχει ως μόνο και αδιαμφισβήτητο επιστημονικό έρεισμα τα αμάχητα τεκμήρια των γεγονότων. Επιπλέον, έχω χρέος ν' αναδείξω ότι η ως άνω συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας απέδειξε ότι εμείς, οι Έλληνες, ως λαός και ως έθνος, αγωνιζόμαστε -και θ' αγωνιζόμαστε πάντα- για την πατρίδα και την ελευθερία. Είμαστε, πρωτίστως, λαός και έθνος της ειρήνης, κατ' ουδέναν τρόπο όμως υποστέλλουμε -ούτε πρόκειται να υποστείλουμε- τη σημαία υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας μας, έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να τις υπονομεύσει».
Απευθυνόμενος προς την Τουρκία ο ΠτΔ τόνισε:
«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα, λοιπόν, να υπενθυμίσω προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως δε προς τη γείτονα Τουρκία -και, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εδώ, τη λεβεντογέννα Κρήτη- ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους γείτονές της.
Αλλά η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το διεθνές δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την επικράτεια και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου είναι το δίκαιο το θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το δίκαιο της θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που δεσμεύουν όλους.
Κατόπιν τούτου, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια: Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, να σεβασθούν τα σύνορα, το έδαφος την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε πως σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. «Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς τη γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους» τόνισε ο ΠτΔ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κίσσαμο για 2η φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 10 μηνών. Όπως σημείωνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Οκτώβριο του 2018 είχε παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.
Στις εκδηλώσεις στην Κίσσαμο το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr