Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ' έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες.
Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το χειρισμό του προβλήματος. Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο διότι η ζωονόσος δεν είχε εκδηλωθεί εγγύτερα. Όμως επλήγη η Ρουμανία και υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και τώρα η νόσος εκδηλώθηκε και στη Βουλγαρία. «Επομένως η νόσος κατεβαίνει και πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα αλλά τώρα θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η νόσος σε εμάς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν μέχρι 50 κτηνίατροι άπαξ, στο διάστημα ενός έτους. Λέμε να γίνει κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως, διότι απαιτείται να γίνει άμεση πρόσληψη ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι».
Η κατάθεση τροπολογίας είναι επιβεβλημένη, δήλωσε ο κ. Βορίδης, διότι για τις προσλήψεις αυτές είτε θα έπρεπε το υπουργείο να προσφύγει σε επείγουσα διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία όμως απαιτεί 6 με 8 μήνες, είτε να κηρυχθούν περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, μέχρι στιγμής. «Δυστυχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε διαδικασία τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ που εκεί μπορεί να γίνουν προσλήψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο.
Πολάκης: Μη μεταφέρετε τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, να μη μεταφέρει στο υπουργείο του την τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και αναγνώρισε την ανάγκη για προσωπικό. Πρότεινε δε στον κ. Βορίδη να προσλάβει προσωπικό μέσω διαδικασίας που είχε ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
«Υπάρχει τρόπος να λύσετε το θέμα. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχει λύση. Αυτό που κάνετε εδώ, είναι ουσιαστικά μεταφορά τεχνογνωσίας ΚΕΕΛΠΝΟ για ζωονόσους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν το ψηφίζουμε αυτό», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Γνωρίζω το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, αν όντως μπει στην Ελλάδα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν 180 κτηνίατροι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν 70 γεωπόνοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει διαδικασία. Αντιγράψτε τη διάταξη του επικουρικού προσωπικού, δηλαδή ηλεκτρονική πλατφόρμα, ποιες θέσεις χρειάζεστε, ανά περιφέρεια στην Ελλάδα, με αυτόματη μοριοδότηση, με βάση τα κριτήρια, αυτόματη κατάταξη και από τον πίνακα αυτό να γίνουν οι προσλήψεις. Μην μεταφέρετε τη τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάντε αυτό που κάναμε εμείς και καθαρίσαμε την ιστορία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr