Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κορκίδη:
«Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος για το "επιτελικό κράτος" δεν είναι απλά ένα τεχνικό κείμενο, αλλά προορισμένος να λύσει πρακτικά "εσωτερικές" δυσλειτουργίες. Επίσης, δεν είναι φτιαγμένος από ειδικούς για ειδικούς, αλλά αποτελεί έναν ολοκληρωμένο χάρτη του κεντρικού διοικητικού συστήματος στην Ελλάδα.
Ο νέος νόμος είναι ένα καλοδουλεμένο κείμενο, με τεχνικές λεπτομέρειες που επιβεβαιώνει γνώση και μήνες σωστής προετοιμασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη, ουσιαστικά, κριτική που δέχτηκε στη Βουλή αφορούσε τεχνικές λεπτομέρειες για μοριοδοτήσεις, ασυμβίβαστα και κωλύματα. Το επιτελικό κράτος, εκτός από τεχνική είναι και ιδεολογία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ενισχυμένο πρωθυπουργικό γραφείο.
Το επιτελικό κράτος πρέπει να προβλέπει κάθε τεχνική λεπτομέρεια, ενώ δεν αφορά ένα απαραίτητα μικρό, με την έννοια του περιορισμένου, κράτος ούτε προβλέπει παντοδύναμο ρόλο, αλλά περισσότερο ρόλο επιβλέποντος. Το ιδεολογικό πρόσημο και τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ενός “επιτελείου” που υπάρχει ιεραρχία, που χαράσσεται η βασική στρατηγική και παίρνονται οι γενικές αποφάσεις. Γνώμες, βεβαίως, μπορεί να εκφράζουν πολλοί, όμως τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει οποίος φέρει και την ευθύνη.
Επίσης, σε ένα “επιτελείο” υπηρετούν λίγα και επιλεγμένα άτομα, ενώ μπορεί να μην ακολουθείται μία ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία, αλλά μια διαδικασία αυστηρής επιλογής και με τελική ευθύνη του Πρωθυπουργού.
Όταν δημιουργηθεί και τεθεί σε λειτουργία το επιτελικό κράτος, τότε ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διοίκησης, ίσως περισσότερο τεχνοκρατικός και λιγότερο πολιτικός, που πρώτα δίνει λύσεις και κατόπιν απαντήσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει, υλοποιώντας το κυβερνητικό σχέδιο, οι Υπουργοί νομοθετούν και το χρονοδιάγραμμα παρακολουθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί», ενώ τον συντονισμό έχει ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του.
Το κράτος θα διαθέτει, επιτέλους, έναν απλό Κώδικα με όλες τις διάσπαρτες διατάξεις 40 ετών, θα διοικείται από Υπηρεσιακούς Γενικούς Γραμματείς της ιεραρχίας του Δημοσίου και η λειτουργία του θα είναι ηλεκτρονική και διαφανής. Ο πολίτης παύει έτσι να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας και της “ουράς” στην καθημερινότητά του, αλλά και για τη λειτουργία της επιχείρησής του.
Το περιεχόμενο του νόμου δεν είναι σίγουρα αρεστό σε μία Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος που υποστηρίζει ότι ξέρει τι είναι καλό για όλους, το αποφασίζει και το εφαρμόζει. Το περιεχόμενο του επιτελικού κράτους δίνει επιλογές σε όποιους κάθε φορά το διευθύνουν, εφαρμόζοντας όμως τις αρχές της ατομικής ευθύνης, ιεραρχίας, αξιοκρατίας, τεχνοκρατικής λογικής και σύγχρονα εργαλεία διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος έχει σίγουρα θετική λογική...»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr