Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις κρίσιμες πτυχές ενός σχεδίου νόμου, το οποίο:
- Συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης.
- Δημιουργεί νέους θεσμούς.
- Θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους.
Όπως τονίζεται, οι τομές του νομοσχεδίου για το «Επιτελικό Κράτος» είναι πολλαπλές, αλλάζοντας ταχύτητα στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα.
Καρφιά Τσίπρα
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτες είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ με αιχμή τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. «Δεν συμπληρώθηκε ούτε ένας μήνας από την εκλογική νίκη της ΝΔ και γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών αλλά και της κοινής λογικής» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι: «από τις πρώτες τρεις εβδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής» είπε. Προσέθεσε ότι είναι εμφανής η πρόθεση του πρωθυπουργού «να ξαναστήσει ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος» και «να κυβερνήσει τη χώρα με τον γνώριμο αυταρχισμό της Δεξιάς και την παραπληροφόρηση των χορηγών του».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». «Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική», «καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», σχολίασε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μόνη της απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Ήδη από χτες κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης είχαν δώσει το προανάκρουσμα, όπως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επί προσωπικού στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Ελληνικό και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που μεταξύ άλλων, όπως είπε, μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών και σχολίασε ότι τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία, μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις».
«Διορίσατε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν κύριο, δεν ξέρω αν έχει ή δεν έχει πτυχίο, τώρα μαθαίνω ότι δώσατε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του, όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε ευαίσθητες θέσεις τοποθετούνται πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι όμως «η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία ιδιωτική σεκιούριτι», ότι «ο νόμος λέει ρητά ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ, θα το δούμε αυτό, λέει επίσης ότι μέχρι δυο οι υποδιοικητές στην ΕΥΠ και η κυβέρνηση διόρισε τρεις».
Κριτική μεταξύ πολλών άλλων άσκησε στην κυβέρνηση και για την τοποθέτηση του κ. Λούλη ως γενικού γραμματέα Τουρισμού και για το γεγονός ότι δεν έχει αποπεμφθεί δεδομένου, όπως είπε, ότι «έγραψε βιβλίο το 2015 για να υμνήσει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών». Έθεσε το ερώτημα: «γιατί δεν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης από τον υμνητή της Χούντας», για να σχολιάσει: «Αλλά βέβαια δεν αποπέμπεται ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη».
«Πυρά» εξαπέλυσε και για την τοποθέτηση ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Οικονόμου, «ανθρώπου της Lamda Development», όπως είπε, για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει, εσείς φέρατε τροπολογία κατ' εντολή προφανώς της εταιρείας, για αλλαγή των όρων δόμησης». Προσέθεσε ότι η δική του κυβέρνηση ξεμπλόκαρε όλο το πρότζεκτ με έγνοια και με σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον. «Πού θα τους βάλετε τους ουρανοξύστες, μέσα στη θάλασσα;» συμπλήρωσε. «Μας είχατε πει, την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Τι έγινε, πού είναι οι εργασίες; Οι μόνες εργασίες είναι οι χαριστικές τροπολογίες» είπε.
Μιλώντας για προσπάθεια σύνδεσης των αποφυλακίσεων Κορκονέα και του Φλώρου με τον Ποινικό Κώδικα, για «δήθεν μείωση των μετακλητών, από 4 τους κάνατε 8», για το «κόψιμο δήθεν της απόδοσης συντάξεων 24.000 ευρώ» κ.ά., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. Αυτό είναι το σχέδιό σας».
Απάντηση Γεωργιάδη
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας πάντως επί προσωπικού στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Ελληνικό και την Επιτροπή Ανταγωνισμού εξαπέλυσε μύδρους. Πιο συγκεκριμένα είπε:
«Να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Πάμε στο Ελληνικό. Καταθέσαμε μία τροπολογία στο ν. 4062/2012. Μια τροπολογία τριών γραμμών, που αναφέρονταν στη νομική διασάφηση του όρου “υψηλά κτήρια”. Είπατε ψευδώς ότι με το νόμο που ψηφίσαμε, αλλάξαμε τους όρους δόμησης του επενδυτή και κάνατε ένα ευφυολόγημα, αν θα βάλουμε τους ουρανοξύστες μέσα στην παραλία ή μέσα στη θάλασσα. Είστε πρώην Πρωθυπουργός και δεν αρμόζει στο αξίωμα που είχατε να λέτε τέτοια στη Βουλή των Ελλήνων για μία τόσο σοβαρή επένδυση, που και εσείς με τον τρόπο σας, προσπαθήσατε να υποστηρίξετε. Καταθέτω για τα πρακτικά. Η δική μου τροπολογία είναι μία σελίδα. Το βλέπετε, κύριε Τσίπρα αυτό; Μετρήστε σελίδες. Είναι η τροποποίηση του νόμου 4062/2012, του ίδιου νόμου δηλαδή που δήθεν τροποποίησα εγώ υπέρ του επενδυτή, που ψηφίστηκε την 1η Νοεμβρίου του 2018 και όλες αυτές οι σελίδες φέρουν τις υπογραφές των κυρίων Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γεωργίου Σταθάκη, Αικατερίνης Παπανάτσιου και Σωκράτη Φάμελλου. Μπορείτε τώρα να μου πείτε σε ποιο σημείο ακριβώς της τροπολογίας μας ευνοήθηκε ο επενδυτής;» είπε και εστίασε το θέμα της κας Θάνου ο υπουργός Ανάπτυξης:
«Και πάω στο θέμα της κυρίας Θάνου, την οποία με τόση ζέση ήρθατε να υπερασπιστείτε. Πρώτον, κύριε Τσίπρα επί των ημερών σας υπήρχε καρτέλ στον χώρο διανομής του Τύπου; Εκπλήσσομαι. Ήσασταν 4,5 χρόνια Πρωθυπουργός και επιτρέψατε να υπάρχει καρτέλ στον Τύπο κατά τέτοιο τρόπο που χρειάστηκε να έρθει η κυρία Θάνου για να το καταπολεμήσει στη λήξη της θητείας σας; Απαράδεκτο αν αφήσατε να υπάρχει το καρτέλ, εσείς ένας τόσο αδέκαστος Πρωθυπουργός.
Είπατε ότι μεθοδεύει η κυβέρνησή μας φοβερούς τρόπους για να αλλάξει την κυρία Θάνου κατά τρόπο αδιανόητο. Το όνομα Αικατερίνη Σαββαΐδου σας λέει τίποτα; Θυμάστε πώς τη “φάγατε” εσείς προσωπικά, κύριε Τσίπρα; Με μία ψευδή κατηγορία για την οποία αθωώθηκε στη συνέχεια στα δικαστήρια, μόνο και μόνο γιατί δεν σας έκανε προφανώς τις δουλειές σας. Θα έρθετε εσείς και θα μας κάνετε μαθήματα για το πώς μπορεί μία κυβέρνηση να διώξει κάποιον που δεν θέλει; Εσείς το κάνατε και είστε ο πρώτος διδάξας με τρόπο αναίσχυντο. Αντιθέτως εμείς, κύριε Τσίπρα, κάναμε κάτι πολύ διαφορετικό. Πριν από τις εκλογές, όταν φέρατε στη Βουλή των Ελλήνων το διορισμό της κυρίας Θάνου και την εκλέξατε με τη Χρυσή Αυγή, θέσαμε ενώπιον του ελληνικού λαού την πρόθεσή μας να θεωρήσουμε αυτή την εκλογή άκυρη. Ήταν η μέρα που η κυρία Θάνου δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τη βγάλει από τη θέση της.
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κύριε Τσίπρα, δεν διορίσατε όμως μόνο την πρώην Σύμβουλό σας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, κυρία Θάνου, αλλά διορίσατε ως Αντιπρόεδρο τη Διευθύντρια του γραφείου του κυρίου Παππά και ως συμβούλους συμμετέχοντες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας. Συριζαίοι βρέθηκαν ως δήθεν μέλη μίας Ανεξάρτητης Αρχής για την οποία η ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει ότι δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι το ίχνος πολιτικής επιρροής είναι η μισή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η στενότερή σας συνεργάτης στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. Άρα η τροπολογία μας έρχεται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, την ελληνική και την ευρωπαϊκή.
Άρα, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, σας καλώ να υπερψηφίσετε αυτή την τροπολογία, να δείξετε ότι διδαχτήκατε κάτι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να πάμε όλοι τον τόπο μας ένα βήμα μπροστά.
Κύριε Σπίρτζη, δείτε πώς τα φέρνει η ζωή. Η τροπολογία που κατέθεσα για το Ελληνικό ξέρετε από ποιο νόμο είχε μπει; Εκείνον που σας έλεγα για το Θριάσιο ότι θα το κόψει η Ευρώπη. Και ξέρετε τι έκανε η Ευρώπη; Το έκοψε. Και ξέρετε τι άλλο έκανε; Κάνει τώρα έρευνα για διαφθορά για το πώς ήρθε αυτή η τροπολογία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr