Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον ίδιο είναι έτοιμος «για μία συζήτηση που θα συνεχίσει τον δρόμο της ΔΕΗ προς την αυριανή ημέρα» και περιέχει δύο βασικά θέματα:
- στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, γιατί η ενέργεια είναι και κοινωνικό και παραγωγικό αγαθό
- το πώς θα προσαρμοστεί η ΔΕΗ στην μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, γιατί το μεγαλύτερο λογιστικό πρόβλημα της ΔΕΗ, της ζημίας της προηγούμενης χρήσης, είναι το κόστος άνθρακα
«Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε για να λυθεί το πρόβλημα, όχι στο ποιο κομμάτι θα πουλήσουμε για να πάρουμε για ένα χρόνο έσοδα … από την πλευρά του κ. Χατζηδάκη, αντίθετα, βλέπουμε μία καταστροφολογική, κινδυνολογική στάση, που μπορεί να δημιουργεί κινδύνους και στα παιχνίδια που γίνονται πίσω από την πλάτη του, στο Χρηματιστήριο. Δεν νοείται άγνοια ούτε αυτού του περιβάλλοντος ούτε του σημαντικού εθνικού ρόλου που έχει η ΔΕΗ για την χώρα μας», όπως υπογράμμισε.
Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμάσει βραχυπρόθεσμα οικονομικά εργαλεία χρηματοδότησης της λειτουργίας της ΔΕΗ:
- εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την Άνοιξη, για καταβολή περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (τα χρωστούσαν μέχρι το 2011 οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μπορεί να γίνει μία ρύθμιση και να καλυφθεί)
- σχέδιο νομικής και δικαστικής συνδρομής για είσπραξη από μεγαλοοφειλέτες (εδώ και δύο χρόνια έχουν αποκαλυφθεί με δική μας πρωτοβουλία και ελέγχους ποιοι είχαν ψευδεπίγραφα χρησιμοποιήσει το κοινωνικό τιμολόγιο ή έκαναν αλλαγές παρόχου και έκλεισαν μεγάλα συμβόλαια με αλλαγή ΑΦΜ … χωρίς να αποπληρώσουν οφειλές προς την ΔΕΗ)
- εταιρεία που έχει ήδη εγκατασταθεί και διαχειρίζεται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ
- πρόγραμμα επανασύνδεσης για τακτοποίηση οφειλών και επανασύνδεση, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις
«Οικονομικά εργαλεία βραχυπρόθεσμα υπάρχουν, αλλά εμείς περιμένουμε να ακούσουμε την πρόταση Χατζηδάκη για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της ΔΕΗ. Εμείς είχαμε ξεκινήσει σχέδιο επενδύσεων στις ΑΠΕ, λύσαμε πολλά θεσμικά ζητήματα για να μπορέσουν να γίνουν … πώς θα συμβαδίζουν με τα θέματα του κλίματος. Δεν έχω ακούσει από τον κ. Χατζηδάκη καμία πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση, παρά μόνο συνεχή κινδυνολογία που υποδηλώνει είτε άγνοια είτε κάτι άλλο που θέλουν να καλύψουν. Μπορεί να είναι απλά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων και της περιουσίας της ΔΕΗ. Αλλά ακόμη κι αν είναι αυτό, νομίζω οφείλει κάποιος να το πει στον κ. Χατζηδάκη -και το λέμε κι εμείς δημόσια- ότι δεν πρέπει να παίζονται παιχνίδια γύρω από την ΔΕΗ και την επάρκεια ηλεκτροδότησης της χώρας μας μόνο και μόνο για να καλυφθεί ένα δικό του σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Ας πουν ξεκάθαρα ποιο είναι το σχέδιό τους κι εμείς με όρους κοινής ωφέλειας, δημόσιας περιουσίας, προοπτικής εργασίας και παραγωγής στην Ελλάδα, θα κάνουμε την συζήτηση», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr