Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών θα έχει από πρώτο χέρι μια εικόνα για τη στάση των θεσμών καθώς θα συναντηθεί, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με τους εκπροσώπους τους και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ενώ, την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Ήδη, εξάλλου, από χτες ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος και θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euro Working Group. Ο κ. Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary ). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School, Cardiff University και πρόσφατα εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής μακροοικονομία/διεθνείς νομισματικές σχέσεις.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να τηρηθούν οι υποσχέσεις αλλά και να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Σημειώνεται ότι κόστος των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί εκτιμάται ότι φτάνει τα 6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό εντάσσεται η μείωση από το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μεσαίες ιδιοκτησίες αλλά και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Παράλληλα στο τραπέζι μπαίνει και η σταδιακή μείωση, σε ορίζοντα τετραετίας, των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και διορθωτικές κινήσεις στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Στη ρύθμιση, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση πόνταρε πολλά για τη διασφάλιση εσόδων, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 170.550 οφειλέτες ς ρυθμίζοντας χρέη προς την εφορία ύψους 1,478 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις για τον προϋπολογισμό να διαμορφώνονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Αφού καταλήξει η Αθήνα στον οδικό χάρτη των μέτρων θα πρέπει να έλθει σε συνεννοήσεις με τους θεσμούς ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα αλλά και η επόμενη δόση ύψους 644,4 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s). Σε γενικές γραμμές πάντως οι θεσμοί, όπως έχει φανεί από δηλώσεις στο Βερολίνο της Καγκελαρίου Μέρκελ και διαρροές των Βρυξελλών, επιμένουν στην ανάγκη τήρησης των στόχων και δε βλέπουν με καλό μάτι βελτιωτικές κινήσεις στις 120 δόσεις λόγω της πάγιας θέσης τους για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ότι επηρεάζουν αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και αυξάνουν αντί να μειώνουν τη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Συνολικά τα θέματα που καλείται να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.
- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια, και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
- Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε μόλις 500 εκατ. ευρώ ανεξόφλητα.
- Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.
- Περαιτέρω στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο να φτάσει στους 12.500 υπαλλήλους.
- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr