«Πρόκειται για διαστρέβλωση των θέσεων που ανέπτυξα, που αποδεικνύει το πώς ένα μιντιακό σύστημα συμφερόντων δεν μεταδίδει ειδήσεις, αλλά παραπληροφορεί. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η Τουρκία είναι ένα αναθεωρητικό κράτος, προβάλλει δύναμη, ενώ εμείς θέλουμε η συζήτηση με την Τουρκία να γίνεται πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και ότι η Τουρκία δεν έχει άλλα δικαιώματα από αυτά που της αναγνωρίζει η διεθνής νομιμότητα, όχι αυτά που θέλει να κερδίσει με την ισχύ της. Αυτό μεταφέρθηκε ως ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο» τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.
Και πρόσθεσε: «Σε ερώτηση, δε, για το αν υπάρχει ζήτημα συνδιαχείρισης είπα ότι αυτό το θέμα δεν είναι ούτε άμεσο, ούτε μεσοπρόθεσμο, γιατί οποιαδήποτε συζήτηση για την οικονομική εκμετάλλευση όποιων κοιτασμάτων θα βρεθούν στο Αιγαίο θα πρέπει να γίνει όταν θα έχουν οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, μέσω προφανώς του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στάση. Αυτά που σας είπα, που δεν είναι καινούρια, είναι πάγια εθνική πολιτική, διαστρεβλώθηκαν».
Για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι τα σχεδόν δύο εκατομμύρια των συμπατριωτών μας που είδαν τη συνέντευξη, είδαν πράγματι έναν πρωθυπουργό, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις που ήταν σκληρές -πολλές φορές δεν είχαν χαρακτήρα ενημέρωσης ή πληροφόρησης, αλλά προσωπικής αποδόμησης- με τον πιο πειστικό τρόπο.
«Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκε να έχει μία αντίστοιχη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, για να αναδειχθούν οι προγραμματικές διαφορές, δηλαδή τι θα κάνει το κάθε κόμμα την επομένη των εκλογών, που είναι το βασικό διακύβευμα», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι «το γεγονός ότι η Ν.Δ κρύβεται και δε θέλει να εμφανίσει αναλυτικά το πρόγραμμά της δεν προκύπτει μόνο από αυτή την κατεξοχήν πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να φυγομαχήσει στο debate, προκύπτει γενικότερα από την προγραμματική αφωνία της Ν.Δ».
Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν διαπραγματευτήκαμε διπλή ονομασία, διαπραγματευτήκαμε ονομασία που δεν χαρίζει το όνομα Μακεδονία στη γειτονική χώρα και με αλλαγή του Συντάγματος για να μην υπάρχει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού», ενώ «όλα αυτά δεν τα διαπραγματευόταν η Νέα Δημοκρατία, που είχε βάλει τον πήχη πολύ χαμηλά και παρ΄ όλα αυτά κατάφερε κι αυτόν τον πολύ χαμηλό πήχη να μην τον ξεπεράσει».
Σχετικά με την επίδραση που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όπως καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε σημαντική επικοινωνιακή υπεροπλία εις βάρος της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα «να μην καταφέρουμε να στείλουμε το μήνυμα εκεί που έπρεπε».
Επίσης, για το αν η διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων με τη Ν.Δ στις ευρωεκλογές μπορεί να καλυφθεί μέχρι την Κυριακή, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι αν και είναι δύσκολο μπορεί να συμβεί, γιατί «αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr