Ειδικότερα, τονίστηκαν οι διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που συνδέονται και με τα κοινά χαρακτηριστικά που επιδεικνύουν οι δύο χώρες. Πέραν της μακράς παράδοσης στον τομέα της ναυτιλίας, οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες αντιλήψεις σε ευρύ φάσμα ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ αμφότερες διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική βασιζόμενες στις κομβικές γεωγραφικές και γεωπολιτικές τους θέσεις και με βάση το διεθνές δίκαιο.
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα της χώρας μας ως κομβικού σημείου για τις συναλλαγές από την Ανατολή προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και τη σημασία της αυξημένης συνδεσιμότητας που επιδιώκεται τόσο από τη χώρα μας, όσο και από άλλες ενδιαφερόμενες εμπορικές δυνάμεις που έχουν αναγάγει τον Πειραιά σε μείζονα πύλη προς τις αγορές της ΕΕ.
Στο διμερές επίπεδο, αναγνωρίστηκε η αυξημένη, σε σχέση με το παρελθόν, συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, η ναυτιλία και η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και ο ΙΜΟ, (Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας) ενώ συμφωνήθηκε όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στο εμπόριο. Συναφώς, συγκρατήθηκε η διαπίστωση ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Σιγκαπούρη, ιδιαίτερα όσον αφορά γεωργικά προϊόντα, φάρμακα, τουρισμό, ναυτιλιακές υπηρεσίες και καινοτομία, σχετικά με την οποία επισημάνθηκε το πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας από το ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού της. Ακόμη, τονίσθηκε ότι η παρούσα συγκυρία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων.
Προς την κατεύθυνση μάλιστα ευόδωσης της αμοιβαίας επιθυμίας αύξησης της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.
Περαιτέρω, ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στις πτυχές της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η χώρα και τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, επί ισότιμης βάσης, που έχει οικοδομήσει με το σύνολο των παγκοσμίων και περιφερειακών δυνάμεων. Γεγονός που, όπως επισημάνθηκε, την έχει καταστήσει, παρά το μέγεθός της, ως ιδιαίτερα αξιόπιστου εταίρου και διαμεσολαβητή. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επιπλέον στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντιπαραβάλλοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στις προκλητικές ενέργειες τρίτων χωρών που προτάσσουν έναν ιδιότυπο αναθεωρητισμό σε βάρος της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια πολυτάραχη περιοχή.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ και τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας σε μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών παρέστησαν στα επίσημα εγκαίνια της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη, με αμφότερους να τονίζουν ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης αρχής, υπό την πρέσβειρα Κ. Κολιού, θα συμβάλει καταλυτικά στην αξιοποίηση κάθε περιθωρίου ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας. Συμφωνήθηκε μάλιστα η τακτικότερη διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και της Σιγκαπούρης επί ζητημάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Αμέσως μετά, ο Γ. Κατρούγκαλος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, σε μια συνάντηση που επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αμοιβαία βούλησή τους να εμβαθύνουν και να πυκνώσουν τις επαφές τους.
Η χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γ. Κατρούγκαλου στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εστιάσθηκε στην οικονομία. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Chan Chun Sing, με τον οποίο εστίασε σε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της Σιγκαπούρης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκαν τα θετικά αποτελέσματα που έχει ήδη αρχίσει να παράγει η θέση σε ισχύ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Σιγκαπούρης, λαμβανομένου υπόψη ότι η ΕΕ, καίτοι απέχει γεωγραφικά, αποτελεί τον 3ο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της ταχέως αναπτυσσόμενης ασιατικής πόλης-κράτους.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε χαιρετισμό στο Ελληνο-Σιγκαπουριανό Επιχειρηματικό Φόρουμ που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και το Enterprise Greece, με στόχο τη διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργειών μεταξύ των δύο πλευρών και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Institute of International Affairs), με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης", κατά την οποία ανέπτυξε αναλυτικά τις δομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών όπως αυτές αντικατοπτρίστηκαν στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρω-εκλογών και την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με γνώμονα την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εδραίωση μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης. Τη διάλεξη παρακολούθησαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, φοιτητές, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Σιγκαπούρης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr