Η κυβέρνηση έλαβε στήριξη από 153 βουλευτές, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική της δύναμη, καθώς προστέθηκε σε αυτή και η ψήφος του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη. Υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκε φυσικά και ο νέος υπουργός τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκλεγείς με τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε με αφορμή πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον του Παύλου Πολάκη και μετατράπηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη με σφοδρή κόντρα επί προσωπικού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκαν και οι δύο, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέλεξαν πιο χαλαρούς τόνους στο κλείσιμο της συζήτησης το βράδυ της Παρασκευής. Δεν αντάλλαξαν βεβαίως «συγγνώμες» για τις προσωπικές επιθέσεις, αλλά ήταν εμφανώς πιο ψύχραιμοι.
Αντιπαρατέθηκαν, ωστόσο, και πάλι με ιδιαίτερη ένταση. Αρχικά πήρε το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε πως ο όρος «πολακισμός» χαρακτηρίζει συνολικά την κυβέρνηση και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τη ΝΔ στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Εμφανίστηκε βέβαιος για νίκη του κόμματός του και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί πως το βράδυ της 26ης Μαϊου, θα ακούσει τη βούληση του ελληνικού λαού και θα προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές.
Ασφαλώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη και αντίθετα εξέφρασε την άποψη πως οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν εκ νέου και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην κάλπη.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αποφεύγει τις επί της ουσίας συζητήσεις γιατί δεν τον συμφέρει και παρομοίασε την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με αυτή του λαϊκιστή ακροδεξιού ηγέτη της Βραζιλίας, Μπολσονάρου. Εκτίμησε, ωστόσο, πως ο ελληνικός λαός δεν θα παρασυρθεί και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κερδίσει τις εκλογές.
"Eμείς θα δίνουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των πολλών, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως "τα μέτρα στήριξης που φέρνουμε και ψηφίσουμε είναι μόνιμα, είναι η αποκατάσταση των αδικιών. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος, δεν παράγουν έλλειμα. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς". "Είπατε κ. Μητσοτάκη οτι δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη. Θα 'ρθείτε να την ψηφίσετε;" ρώτησε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε πως ακόμη κι αν γίνει κυβέρνηση, δεν πρόκειται να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα γιατί στόχος του είναι αν εξυπηρετεί τις ελίτ και όχι την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο ασφαλιστικό, λέγοντας πως η ΝΔ θέλει να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου για να καθοδηγήσει τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση. "Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό", σημείωσε και επέμεινε πως το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό είναι αντίστοιχο με αυτό του Πινοσέτ.
Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν το ΚΙΝΑΛ...στα πόδια τους
Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Φώφη Γεννηματά τόνισε, πάντως, πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ενώ εκτίμησε πως τα δύο κόμματα ενοχλούνται από το ΚΙΝΑΛ και κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τα άκρα, καθώς δεν θέλουν να δουν στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως το κόμμα της θα τα καταφέρει και θα είναι τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές. “Εμείς θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό”, σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Πρότεινε ακόμα «τη Δευτέρα να ψηφίσουμε όλοι μαζί τουλάχιστον: την κατάργηση του ελαστικού αφορολόγητου, τη στήριξη νέων που ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, την ενίσχυση των νέων ζευγαριών για να καταπολεμήσουμε την υπογεννητικότητα, κατώτερη σύνταξη 500 για μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 ευρώ για ζευγάρι, καθώς και επιστροφή φορολογικού συντελεστή στο 13%».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr