Από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει η προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, με τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών γίνεται προσπάθεια για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και όπως είπε «είναι η δεύτερη συνεδρίαση που γίνεται, ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν σήμερα»
Παράλληλα, ανέφερε πως «πρόκειται να καταθέσουμε για διαβούλευση, μέσα στις επόμενες μέρες, συνολικά τη θεσμική μας πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, για τη θεσμική οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».
Οι αντιδράσεις
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι συνεδρίασε, ίσως για τελευταία φορά υπό τη σημερινή κυβέρνηση, το ΕΣΕΠ «Σήμερα, συζητήσαμε τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ένα όργανο του οποίου την αξία έχει εδώ και πολύ καιρό υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Το κείμενο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί βάση συζήτησης. Δεν απορρίπτεται εξ αρχής και στο σύνολό του. Όταν φτάσουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ θα υποβάλει τις προτάσεις της, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και την καλή πίστη», επεσήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να καταθέσει και νομοθετική πρόταση για τον Οργανισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών καθώς και πρόταση για τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Πρόκειται για τρία νομοθετήματα που διαμορφώνουν συνολικά το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρα»ς.
«Εμείς, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση της αποδρομής της κυβέρνησης, το να ρυθμιστεί θεσμικά το σύνολο των μηχανισμών διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής είναι επί της αρχής λάθος. Μια κυβέρνηση που έχει μόνον λίγους μήνες ζωής οφείλει να αποφύγει να καθορίσει το συνολικό θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, λίγο πριν αποχωρήσει», πρόσθεσε και σημείωσε πως σχετικά με τον Οργανισμό του υπουργείου των Εξωτερικών «εμείς έχουμε συγκεκριμένες απόψεις τις οποίες θα συζητήσουμε όταν θα έρθει η ώρα».
Την αντίθεσή του για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εξέφρασε ο αρμόδιος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στο υπουργείο Εξωτερικών «Είναι ένα όργανο που δεν θα προσφέρει. Η εμπειρία από το ΕΣΕΠ δεν αξιοποιείται, συγκροτείται μία νέα γραφειοκρατεία που δεν θα παράξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και δίνει και ευκαιρία για νέες προεκλογικές προσλήψεις: είναι λάθος» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Την διαφωνία των ΑΝΕΛ ειδικότερα στο άρθρο 2 του σχεδίου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι κατά της εσωτερικής ασφάλειας του κράτους, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Την άποψη ότι και αυτό το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο ως προς τη λήψη των αποφάσεων, εξέφρασε ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.
Την ανάγκη αποτύπωσης ευρύτερης συναίνεσης μέσω και εκπροσώπων από την αντιπολίτευση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr