«Η παρουσία σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεμπερδεύουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε «Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι των Μνημονίων».
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. «Εμείς, εσείς σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη».
«Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε. Δυνάμεις, όπως παρατήρησε, από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές: δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους επτά άξονες της Μεγάλης Προοδευτικής Συμμαχίας για την Ευρώπη:
1. Κατοχύρωση του ευρωπαϊκού εργατικού πυλώνα
2. Αποφασιστική αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού
3. Μηχανισμός διαμοιρασμού της ευθύνης και του βάρους
4. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του πολύ μεγάλου πλούτου
5. Ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις
6. Αναγκαία και άμεση συντονισμένη δράση για αντιμετώπιση του μεγάλου κίνδυνου του μέλλοντος, την κλιματική αλλαγή
7. Η δημοκρατία και η διεύρυνσή της
«Σε αυτούς τους επτά άξονες πρέπει να εδράζεται ένα μέλλον της Ευρώπης», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι»
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε στις ευθύνες των συντηρητικών ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν την κρίση και πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους», ενώ ακόμα και σήμερα αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις, με τις βαριές ευθύνες, κωφεύουν.
Σημείωσε ότι κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. Όμως όπου διαχειρίζεται εξουσία αποδεικνύεται η πιο συστημική από τους συστημικούς, παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ παριστάνουν τα κοκκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους.
«Γοητεύεται και ο κ. Μητσοτάκης από τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς»
Είπε ότι ο λόγος και οι πρακτικές της ακροδεξιάς ασκούν γοητεία σε πιο μετριοπαθείς δυνάμεις, όπως σε μεγάλο μέρος δυνάμεων του ΕΛΚ, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στην πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών. «Μιλώ», συνέχισε, «για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ και βαθειά ανθέλληνα, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 μας κουνούσαν το δάχτυλο και ζητούσαν να αποπεμφθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για να τιμωρηθεί ο λαός της.
«Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός, όχι η ΝΔ»
Αποδεικνύεται ότι η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit, είπε ο πρωθυπουργός. Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο, πρόσθεσε.
Τόνισε ότι «η Αριστερά ήταν αυτή που τελικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους» και «έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής».
«Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στον Βέμπερ»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του». Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είπε.
Συνεπώς, τόνισε «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ», «σημαίνει ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού». «Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη», τόνισε.
«Ακροδεξιός παροξυσμός και πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»
Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ένα κόμμα της κεντροδεξιάς «που έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού, που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη». «Θα δώσουμε τη μάχη με ένα οικονομικό κατεστημένο που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα», όχι μόνο με τον κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Σχολίασε ότι δεν αναφέρεται φωναχτά στο πρόγραμμα του «μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει», «αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του».
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντιλαϊκό, περιγράφοντας ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, με: ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση των μισθών, διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ, απολύσεις στο δημόσιο, επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Υποστήριξε ότι επειδή αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα στις λαϊκές τάξεις, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Ρητορική στην οποία, όπως είπε, έχουν ρίξει όλη τους τη δυναμική στη διχαστική ρητορική, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες της κατηγορίες της ΝΔ περί «προδοσίας» της ιστορίας της Μακεδονίας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημείωσε ότι πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία, ότι με την αλλαγή του Συντάγματός τους αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία.
Υπογράμμισε τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, καθώς η χώρα μας απέκτησε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή, αναλαμβάνει την προστασία του εναέριου χώρου του, προωθεί επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζει φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή.
Επισήμανε ότι «όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της Συμφωνίας με νόμπελ ειρήνης» και διερωτήθηκε αναφορικά με τα περί συναλλαγής για τις συντάξεις, αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως χώρο «φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι» και αν ναι, ποιος τις κάνει, τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ, «οι Μέρκελ και ο Γιούνκερ;».
Είπε ότι «αυτή η άθλια εμμονή του κου Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των Ευρωπαίων ηγετών της, της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν» και πως το χειρότερο ολίσθημα του ήταν η επιμονή του να μη πει ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία, εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr