Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της σε μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Δημογραφικό ζήτημα - brain drain - πολιτικές στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία», που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.
Στην παρέμβαση, με την οποία άνοιξε η εκδήλωση, η κ. Κεφαλογιάννη ανέδειξε την ιδιαιτέρως αρνητική δυναμική του δημογραφικού, κάνοντας λόγο για ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.
«Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, σίγουρα, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ωστόσο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, την τελευταία δεκαετία, η αύξηση της ανεργίας, η οικονομική αβεβαιότητα και η πτώση του βιοτικού επιπέδου, οδηγούν τα σύγχρονα ζευγάρια σε καθυστέρηση απόκτησης πρώτου παιδιού και αναβολή απόκτησης δεύτερου ή τρίτου» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας: «σε αυτή την δυσοίωνη πραγματικότητα, η Χώρα καλείται να αντιμετωπίσει μία ακόμη ανοιχτή πληγή. Τη φυγή 400.000 νέων Ελλήνων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου που αναζήτησαν την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική τους πρόοδο έξω από την Πατρίδα. Πρόκειται για μία θλιβερή πραγματικότητα, η Ελλάδα να επενδύει επί σειρά ετών, σε ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο, δυστυχώς, στην πορεία τρέπεται σε φυγή, ελλείψει ευκαιριών».
Η βουλευτής Α' Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας υπερέβη τις στενές ερμηνείες για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αφού όπως σημείωσε «η μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και η νέα γενιά των Ελλήνων πολιτών, πέρα από τις δυσβάσταχτες οικοδομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, βιώνουν, σήμερα, σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κράτος, στους θεσμούς και στην πολιτική».
Υπογράμμισε, συνεπώς, πως «σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μόνο οι βαθιές, φιλελεύθερες, δίκαιες μεταρρυθμιστικές τομές, μπορούν να άρουν το δημοσιονομικό και θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα».
«Εμείς, σε αυτή την τάση πρέπει να απαντήσουμε με στάση πολιτικής ευθύνης, με θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, με επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού κράτους δικαίου, με βάση τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, ως αρωγού και αξιόπιστου προστάτη του πολίτη, σε όλους τους τομείς της ζωής του» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το brain drain με ολιγόμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο, με διορισμούς ημετέρων και επιδοματικές πολιτικές ή με Πανεπιστήμια - ομήρους της ασυδοσίας των ολίγων».
Αξιοποιώντας, μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως «συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο υπ' αριθμόν ένα λόγος φυγής,είναι η αναξιοκρατία! Και έπονται οι αποδοχές και η διαρθρωτική ανεργία. Όπως, συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι από εκείνους που επέστρεψαν, ως πρώτος λόγος που αναφέρεται είναι οι γονείς!».
«Η μεγάλη εικόνα της σημερινής συζήτησης είναι ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς κόπωσης... αγαπά τον Τόπο της, αλλά δεν εμπιστεύεται την οικονομία, τους θεσμούς, το κράτος, την πολιτική, δεν ονειρεύεται και δεν επενδύει στην προοπτική προόδου της Χώρας» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, κάνοντας λόγος για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως της τελευταίας τετραετούς διακυβέρνησης, «για μία περίοδο που, εκτός από την οικονομική καταστροφή, βιώσαμε και την απόλυτη ηθική και αξιακή ένδεια».
«Καλούμαστε όλοι να πασχίσουμε ενωμένοι, ώστε η δημόσια ζωή, σε κάθε έκφανσή της, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τους απογοητευμένους πολίτες, να τους οδηγήσει σε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Πολιτεία, τους θεσμούς, τη Δημοκρατία» προσέθεσε η βουλευτής Α' Αθήνας, κάνοντας λόγο για μία Ελλάδα που πρέπει να ανακτήσει την εξωστρέφειά της, να συμμετάσχει και να εναρμονίζεται στις σύγχρονες τάσεις, που πρέπει να γίνει η Χώρα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, των νέων επαγγελμάτων, της έξυπνης επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να γίνει και πάλι η Ελλάδα μία Χώρα που πείθει τους πολίτες της, τους εταίρους της, τις ξένες αγορές, τους διεθνείς συνομιλητές της».
Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως «το δημογραφικό έλλειμμα, είναι το κρισιμότερο εθνικό ζήτημα για την Πατρίδα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητα που πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή της εθνικής ατζέντας. Χρειάζεται σοβαρότητα, προβληματισμός και εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Μακριά από φτηνούς βερμπαλισμούς και υπεραπλουστεύσεις, όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση των μεταναστών ως λύση για το δημογραφικό». Κατέληξε δε πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα να αλλάξει οριστικά σελίδα, να αφήσει πίσω της τον λαϊκισμό, την πολιτική της ανευθυνότητας, του διχασμού και του φόβου για κάθε φιλελεύθερη, προοδευτική αλλαγή: «Το 2019 είναι χρονιά πολλαπλών εκλογών και θα σηματοδοτήσει μία καθολική πολιτική αλλαγή. Είναι ανάγκη, τώρα όσο ποτέ, η νέα γενιά, η ελληνική οικογένεια, αλλά και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους. Αλλά πάνω από όλα την πίστη τους στην Πατρίδα».
Στην εκδήλωση «Δημογραφικό ζήτημα - brain drain - πολιτικές στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία» μίλησαν ακόμη οι Κλέων Τσίμπος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, Νικόλας Φίλιππας Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τέτα Διαμαντοπούλου, Οδοντίατρος PhD, Πρ. Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος, Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής & Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Upstream Systems. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr