Τα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων είναι συγκεκριμένα, τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου. «Ήδη τη Δευτέρα θα έχουμε στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των εμπορικών σημάτων. Η Επιτροπή θα έχει συγκροτηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου» ανέφερε σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89 η κ. Αναγνωστοπούλου.
Όπως αποσαφήνισε, στην Επιτροπή θα εκπροσωπούνται τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες, Eυρωπαϊκής Ένωσης και διεθνούς εμπορικού δικαίου. Η Επιτροπή θα συντονίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός και προσέθεσε: «Οι δυο πρωθυπουργοί, οι κύριοι Ζάεφ και Τσίπρας, μας έδωσαν εντολή εχθές, και το είπαν και στον επιχειρηματικό κόσμο, να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα», σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως κάθε πλευρά, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, θα φτιάξει τη δική της επιτροπή και αυτές οι δυο επιτροπές θα συναντώνται, ενώ οι διεθνείς παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά το ευρωπαϊκό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο θα είναι κοινής αποδοχής. «Αυτό προχωράει πολύ γρήγορα, δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής μέχρι το τέλος του 2019, αλλά οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ μας έδωσαν την εντολή να επισπεύσουμε και αυτό θα κάνουμε. Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι σε νομικό κενό. Υπάρχει ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Τα προβλήματα είχαν σωρευτεί λόγω μη επίλυσης του ονόματος επειδή οι περισσότερες χώρες είχαν προχωρήσει σε αναγνώριση της χώρας με το πρώην συνταγματικό όνομα, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, και αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στρεβλώσεις» συμπλήρωσε.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της για τη συνέντευξη, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί με την Κίνα: «Στην Κίνα, με την οποία προσπάθησε η Νέα Δημοκρατία να δημιουργήσει θέμα, από το 2000 τουλάχιστον δέκα ελληνικές εταιρείες δεν μπορούσαν να πάρουν την επωνυμία "μακεδονικός" και λόγω του εθνικού δικαίου της Κίνας που δεν έχει προσαρμοστεί στο διεθνές δίκαιο (συνθήκη Παρισίου, Μαδρίτης κ.λπ.), αλλά και λόγω του πρώην συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει λες και εμφανίστηκαν τώρα αυτά τα προβλήματα, τώρα που πάμε να τα επιλύσουμε όλα χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, και βέβαια, πάνω απ’ όλα, βελτιώνουμε τη συνεννόηση μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών» ανέφερε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών είπε: «Λέμε συνέχεια ως χώρα ότι δεν θέλουμε η τουρκική πολιτική να έχει επιρροή στη γειτονιά μας, αλλά πώς επιτυγχάνεται αυτό στην πράξη; Όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας ποιον εκτοπίζει από την περιοχή; Εκτοπίζει την Τουρκία. H γειτονική μας χώρα βλέπει την Ελλάδα και τους Έλληνες, ως ό,τι πιο φιλικό έχει, ως το στήριγμά της για να προχωρήσει στο μέλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr