Ξεκίνησε τονίζοντας ότι η Έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείζονα απειλή της χώρας, δηλαδή την υπογεννητικότητα και τη συνακόλουθη γήρανση του πληθυσμού για τη χώρα μας», όπως είχε κάνει και η πρώτη επιτροπή ήδη από το 1993, προβλέποντας το κακό σενάριο της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
Συνέχισε αναφερόμενη με στοιχεία στην πτωτική πορεία των γεννήσεων, η οποία ειδικά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε δραματική: «μείωση των γεννήσεων κατά 33,7% μεταξύ 2008 και 2017, ήτοι από 118.300 σε 88.500 γεννήσεις. Η μείωση των γεννήσεων και το brain drain, μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικής ύφεσης και συνακόλουθης κοινωνικής αναταραχής, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού», αλλά και στις διαθέσιμες προβολές, οι οποίες κάνουν λόγο «για πληθυσμό της τάξης των 9,5-10,4 εκ. ως το 2035 και 8,3-10 εκ. το 2050, ενώ το 2015 ήταν 10,9 εκ.»
Η αρνητική εικόνα των αριθμών καθιστά την εξεύρεση λύσεων απολύτως αναγκαία. «Όσο σύνθετος και αν είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, οφείλουμε τάχιστα να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της γεννητικότητας, τη μεταβολή του δείκτη νέων ηλικιών, την αποκατάσταση του ισοζυγίου ενεργού πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε αναφερόμενη συνοπτικά στις προτάσεις που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, προτάσεις που βασίζονται σε έξι άξονες:
1. Μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού.
2. Στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών.
3. Θεσμικά μέτρα για την ευρύτερη προσαρμογή της κοινωνίας και της Πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
4. Μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης..
5. Στήριξη των μεγάλων οικογενειών.
6. Αντιστροφή του brain drain.
Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη για επιστροφή στην ανάπτυξη, ως βασική προϋπόθεση για την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος. «Ανάπτυξη σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς δουλειές, οι νέοι άνθρωποι που μαστίζονται από την ανεργία, δεν πρόκειται να αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Συνεπώς, οφείλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, πολίτες και πολιτικοί, να παλέψουμε για την επιστροφή της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσεων αλλά και στις ευθύνες των πολιτικών:
«Κύριες και Κύριοι, τα δεδομένα τα έχουμε και είναι άκρως ανησυχητικά: η χώρα μας είναι μία χώρα υπό εξαφάνιση. Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά, η χώρα μας κινδυνεύει να έχει μόλις 8,3 εκατομ. πληθυσμό το 2050. Και αν δεν δράσουμε τώρα, η κατάσταση σε λίγα χρόνια θα είναι μη αναστρέψιμη.
Προτάσεις ρεαλιστικές έχουμε, με συγκεκριμένη στόχευση. Τι λείπει λοιπόν; Λείπει η πολιτική βούληση. Γιατί δεν βλέπουμε ότι το δημογραφικό πρόβλημα συνιστά ωρολογιακή βόμβα για τα θεμέλια της χώρας; Ή μήπως το βλέπουμε και απλώς το αγνοούμε γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν θα σκάσει στα χέρια μας; Τι νόημα έχει να συζητάμε για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, όταν πάνω από όλα είμαστε μία χώρα υπό εξαφάνιση;
Και, ναι, είναι γεγονός ότι η οποιαδήποτε δημογραφική πολιτική χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει αποτελέσματα. Και, ναι, είναι γεγονός ότι η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων χρειάζεται δεκαετίες για να μετατραπεί σε αύξηση του εργατικού δυναμικού. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να μην δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στα εγγόνια μας, το οφείλουμε στη χώρα μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr