Η ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη έρχεται σε συνέχεια απάντησης που έλαβε από την Κομισιόν και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, με αφορμή συναφή ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος προς την Κομισιόν για το σκάνδαλο ευρωπαϊκό σκάνδαλο φοροαπάτης CumEx.
Υπενθυμίζεται ότι στην απάντησή του με ημερομηνία 7/2/2019 ο Π. Μοσκοβισίτόνιζε -αναφορικά με τις κυρώσεις για παραβιάσεις στις οποίες εμπλέκονται τράπεζες- ότι "οι κυρώσεις για τις παραβιάσεις των υποχρεώσεων που υπέχουν οι τράπεζες δύνανται να επιβληθούν στα μέλη του διοικητικού τους οργάνου". Και συμπλήρωσε πως "σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1024/2013 του Συμβουλίου, η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει μέλη του διοικητικού οργάνου τραπεζών που τελούν υπό την εποπτεία της".
«Στο CumEx, που κόστισε στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 11 κρατών-μελών πάνω από 55 δισ. ευρώ, εμπλέκονται μέλη της διοίκησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο μεταξύ, στη Γερμανία σε συνέχεια της υπόθεσης, η τράπεζα MapleBank κατέθεσε αίτηση πτώχευσης», επισημαίνει προς την ΕΚΤ ο Δημ. Παπαδημούλης, και ζητά να μάθει από την κεντρική τράπεζα «πώς ερευνά και αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη εμπλοκή τραπεζικών στελεχών σε συνέχεια του σκανδάλου CumEx, αλλά και συνολικά σε περιπτώσεις μεγάλης φοροαποφυγής και απάτης που έχουν έρθει στο φως (πχ PanamaPapers, ParadisePapers)».
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την ΕΚΤ λεπτομερή «στοιχεία για το ρόλο των τραπεζών στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά την υπόθεση CumEx», και τέλος, ρωτάει την «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προβεί κατ' εφαρμογή του κανονισμού 1024/2013 του Συμβουλίου, με στόχο την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος».
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση προς την ΕΚΤ:
Στην απάντησή του με ημερομηνία 7/2/2019, σε συνέχεια ερώτησής μου για το ευρωπαϊκό σκάνδαλο φοροαπάτης CumEx, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνει -αναφορικά με τις κυρώσεις για παραβιάσεις στις οποίες εμπλέκονται τράπεζες- ότι "οι κυρώσεις για τις παραβιάσεις των υποχρεώσεων που υπέχουν οι τράπεζες δύνανται να επιβληθούν στα μέλη του διοικητικού τους οργάνου".
Όπως έχει γίνει γνωστό, στο εν λόγω σκάνδαλο, που κόστισε στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 11 κρατών-μελών πάνω από 55 δισ. ευρώ, εμπλέκονται μέλη της διοίκησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο μεταξύ, στη Γερμανία σε συνέχεια της υπόθεσης, η τράπεζα MapleBank κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
Ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι "σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ 1024/2013 του Συμβουλίου, η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει μέλη του διοικητικού οργάνου τραπεζών που τελούν υπό την εποπτεία της".
Ερωτάται η ΕΚΤ:
- Πώς ερευνά και αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη εμπλοκή τραπεζικών στελεχών σε συνέχεια του σκανδάλου CumEx, αλλά και συνολικά σε περιπτώσεις μεγάλης φοροαποφυγής και απάτης που έχουν έρθει στο φως (π.χ.PanamaPapers, ParadisePapers);
- Ποια στοιχεία έχει για τοn ρόλο των τραπεζών στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά την υπόθεση CumEx;
- Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προβεί κατ' εφαρμογή του κανονισμού 1024/2013 του Συμβουλίου, με στόχο την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr