Στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης μια θετικής ατζέντας στο δημόσιο διάλογο εντάσσεται τη σωρηδόν κατάθεση νομοσχεδίων με θετικό, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, κοινωνικό αποτύπωμα. Ήδη μια πρώτη προσπάθεια φυγής από την «Πολακιάδα», τα απόνερα της προσχώρησης των κκ Τόλκα και Μωραΐτη, κι ανοίγματος περαιτέρω δίαυλων προς την κεντροαριστερά έγινε με τη συνεδρίαση του υπ. Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα όπου ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει μια σειρά από θετικές δράσεις στη δημοσιότητα. Όπως είπε αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Επίσης υπενθύμισε ότι είναι δρομολογημένα μέτρα ανακούφισης τόσο για την ιδιοκτησία όσο και τη μικρή επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά
- την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% για το 2020.
-τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα,
-την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες,
-το ακατάσχετο για τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές μέχρι και τις 7.500 ευρώ για τους αγρότες,
-την επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.
Σε συνέχεια της προσπάθειάς αυτής, που ωστόσο δε φαίνεται να είχε σημαντικό επικοινωνιακό αποτέλεσμα, το επόμενο διάστημα μια σειρά από νομοθετήματα του Υπ. Οικονομίας αλλά και άλλων υπουργείων, περίπου 10 στον αριθμό παίρνουν το δρόμο τους για τη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα ρυθμίσεις για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, τις μικροπιστώσεις, τις στρατηγικές επενδύσεις, το ΓΕΜΗ, τις ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις, τις δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν την προμετωπίδα της κυβερνητικής παράταξης στην προσπάθεια να διαμορφώσει μια θετική ατζέντα αλλά και διαύλους σε κοινωνικές ομάδες.
Οι θεσμοί
Παράλληλα στο «ευρωπαϊκό» μέτωπο «τρέχει» να προλάβει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα για το χρέος (ANFA’s SMP’s).
Βέβαια οι θεσμοί αναμένουν πρόοδο και σε άλλα ζητήματα για να συναινέσουν στην εκταμίευση των πόρων αυτών. Ανάμεσά τους η αποπληρωμή του 1,6 δισεκ. των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει μπει στο μάτι των θεσμών που μαζί με τις άλλες 16 μεταρρυθμίσεις Ουσιαστικά οι θεσμοί αναμένουν από την Αθήνα εν όψει των της επιστροφής των κερδών (ANFA’s και των SMP’s) να ξεφύγει από τον προεκλογικό λήθαργο και να τρέξει τα 16 προαπαιτούμενα. Πάντως τα χρονικά ορόσημα είναι δεδομένα καθώς το θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας θα συζητηθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφεραν πριν λίγες μέρες στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μόλις θα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις». Σημειώνεται ότι η απόφαση των υπουργών της Ευρωζώνης θα βασιστεί στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί την άλλη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup (EWG).
Πάντως στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι όλα θα τρέξουν κανονικά και δε θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων που προβλέπονται στο πρώτο πακέτο ανακούφισης του χρέους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr