Ομόφωνα τα κόμματα συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αντίθετα, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής, ως προς την κατεύθυνση.
Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.
Η Νέα Δημοκρατία, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς την δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση.
Παράλληλα, πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.
Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.
Ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική συμφωνήθηκε ότι:
- Πρώτον: Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».
- Δεύτερον: Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.
- Τρίτον: Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων. Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.
Έντονη συζήτηση γίνεται, πάντως, για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτημα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.
Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.
Ο κ. Κατρούγκαλος είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» την στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».
Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου αναφέροντας ότι «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού».
Αντιπαράθεση και εκτός Βουλής
Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση σε συνταγματολόγους και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους».
Το Μαξίμου απάντησε ότι «Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία».
Η ΝΔ συνέχισε με πηγές να αναφέρουν ότι ο «αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια».
Αύριο η επίλυση της δέσμευσης ή όχι της επόμενης Βουλής
Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι αύριο το πρωί θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.
«Αύριο το πρωί στις 10, θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το παρεμπίπτων θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων. Θα δοθεί ο λόγος κατά το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής και θα αποφασίσουμε επί τούτου, ώστε η συζήτηση να κυλήσει με πλήρως αποσαφηνισμένο το τοπίο. Το θέμα των ψηφοδελτίων και το πώς θα είναι γραμμένα, είναι τεχνικό. Το πολιτικό θέμα που προέκυψε θα λυθεί αύριο το πρωί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr